ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΩΡΛ



Δεν μπορείς να δεις σωστά αυτό το e-mail; Κάνε Click εδώ

                                                              Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2015

 

         

                                         ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

 

Aιτία σοβαρών προβλημάτων, όπως η νυκτερινήενούρηση, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές συμπεριφοράς, μπορεί να υποκρύπτει το συνεχές και επίμονο ροχαλητό των παιδιών!

Αυτό τονίζουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι, που εφιστούν την προσοχή των γονιών ιδιαίτερα για τα «πρωτάκια» αλλά και για όλα τα παιδιά.

 « Πράγματι, έχει αποδειχτεί ότι  το επίμονο ροχαλητό και η ενδεχόμενη υπνική άπνοια των παιδιών χρειάζεται διερεύνηση καθώς διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου και είναι συνδεδεμένα με άλλες κρυφές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν  την ανάπτυξη  του παιδιού και να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, καρδιάς και πνευμόνων»  αναφέρει ο  διακεκριμένοςΧειρουργός-Ωτορινολαρυγγολόγος  κ  Μηνάς Αρτόπουλος, Υπεύθυνος Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων Γενικής Κλινικής και Παίδων «ΜΗΤΕΡΑ».

Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους, πρώτα  απ όλα οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το ροχαλητό δεν είναι κάτι το τελείως αθώο και ακίνδυνο. Στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθήσουν αν το παιδί τους έχει επίμονο ροχαλητό  και να ζητήσουν  την βοήθεια του  γιατρού αν επιπλέον το παιδί τους:

  • Έχει ανήσυχο ύπνο, 
  •  Είναι κουρασμένο το πρωί,
  •  Είναι υπερδραστήριο, 
  •  Έχει νυκτερινή ενούρηση,
  • Πρωινούς πονοκεφάλους,
  • Νυκτερινούς εφιάλτες και διακοπές της αναπνοής στον ύπνο,
  • Καθυστέρηση της ανάπτυξής ,
  •  Κακή ανάπτυξη ομιλίας,
  • Μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς.

                ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

«Μετά τη διάγνωση του προβλήματος και της αιτίας που το προκαλεί ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει μαζί με τους γονείς για τον τρόπο θεραπείας»τονίζει ο κ. Αρτόπουλος και συνεχίζει:

« Δεδομένου ότι η κυριότερη αιτία στα παιδιά είναι υπερτροφία των αμυγδαλών  και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αμυγδαλεκτομή και αδενοτομή είναι η θεραπεία επιλογής  στο 85-90% των περιπτώσεων. Αν όμως αυτή αποδειχθεί  αναποτελεσματική, (στο 10% περίπου των παιδιών), τότε άλλα μέτρα, όπως οδοντικές προθέσεις, κανόνες υγιεινού ύπνου και υγιεινής διατροφής, αντιμετώπιση  παχυσαρκίας και πιθανών φλεγμονών και αλλεργίας μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αν όλα  αυτά αποτύχουν τότε οι συσκευές θετικής πίεσης (CPAP) είναι η τελευταία λύση».

                 ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ     ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

 Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η  παχυσαρκίαείναι κύριος προδιαθεσιακός παράγοντας. Μικρότερο ρόλο παίζουν η  κληρονομικότητα, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις  και  οι αλλεργικές καταστάσεις ,λόγω του οιδήματος του βλεννογόνου του ρινοφάρυγγα που προκαλούν και της επακόλουθης υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τα ασθματικά  επίσης παιδιά, όπως και εκείνα των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες νόσησης από υπνική άπνοια.

Επίσης ευθύνη για το επίμονο ροχαλητό εχουν:

  • Ανατομικές ανωμαλίες που υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού, όπως ατρησία χοανών, μικρές  γνάθοι ή στενός αεραγωγός στη περιοχή μύτης, φάρυγγος, στόματος  και γλώσσας.
  • Η πιθανότητα τα νεύρα και οι μύες της περιοχής ρινο-στοματο-φάρυγγος να μην συνεργάζονται αρμονικά και συνεπώς να μην ανοίγουν επαρκώς τον αεραγωγό κατά την αναπνοή.
  • Η  πιο συχνή αιτία  όμως είναι  η  υπερτροφία των αμυγδαλών και  των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

« Το ροχαλητό είναι μια σχετικά συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι το 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 χρόνων ροχαλίζει σχεδόν καθημερινά ή το λιγότερο 3-4  βραδιές την εβδομάδα και το 2-3% από αυτά πάσχουν από  υπνική άπνοια. Ο θόρυβος του ροχαλητού είναι τόσο έντονος που πάντα γίνεται  αντιληπτός από τους γονείς»προσθέτει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει:

« Ευκαιριακό, προσωρινό ροχαλητό μπορεί να παρουσιάσουν  όλα τα παιδιά, μετά από κρυολογήματα, φλεγμονές ή αλλεργικές παθήσεις της μύτης και του στοματοφάρυγγα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ιδιαίτερο  πρόβλημα».

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

 

  • Έντονο ροχαλητό   που ξυπνάει το παιδί  από τον ύπνο  
  •  Το παιδί  σταματάει να αναπνέει στη διάρκεια του ύπνου κατά διαστήματα. Στη φάση αυτή της άπνοιας η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω, στο φάρυγγα και αυτό εμποδίζει ή  κλείνει τελείως  το πέρασμα του αέρα.
  • Το παιδί ξυπνάει ξαφνικά με έντονη δύσπνοια ή αδυναμία  αναπνοής. Η μερική ή πλήρης απόφραξη της αναπνευστικής οδού προκαλεί ελάττωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και το απότομο ξύπνημα του παιδιού. Με το ξύπνημα όμως υποχωρεί η απόφραξη  και με μια βαθειά και δυνατή εισπνοή που ακολουθεί, αποκαθίσταται η δίοδος του αέρα και η οξυγόνωση του εγκεφάλου.
  • Το παιδί σας παρουσιάζει έντονη τάση για ύπνο στη διάρκεια της ημέρας και σε ώρες εκτός του τακτικού και  προγραμματισμένου ύπνου του.

 

http://www.artopoulos.com.gr   Τηλ  6937673736.

 

 

 

 

 

  


Διαγραφή από τη λίστα
 


Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video