Μόνιμο φαινόμενο τείνει να γίνει πλέον η άρνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να τοποθετηθούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων και να διδάξουν εκεί, γνωρίζοντας μάλιστα ότι θα βγουν εκτός πινάκων προσλήψεων για τη φετινή, αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά.
Την ίδια στιγμή τα κενά καθηγητών στο Γυμνάσιο Σκιάθου και Σκοπέλου παραμένουν, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες διδασκαλίας. http://e-thessalia.gr
Τα τελευταία δύο χρόνια οι αναπληρωτές καθηγητές που προσλήφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, αλλά αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων ξεπερνούν τους 15, ενώ, αν προστεθούν και οι αντίστοιχες περιπτώσεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών, τότε η λίστα μεγαλώνει κατά πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην τελευταία φάση αναπληρωτών καθηγητών που έκανε το υπουργείο Παιδείας, από τους έξι που προορίζονται για την περιοχή της Β’ Μαγνησίας, δηλαδή τα νησιά των Σποράδων, μόνο οι δύο θα τοποθετηθούν τελικά.
Οι τρεις αναπληρωτές καθηγητές δεν δέχτηκαν να μεταβούν στα νησιά. Και βέβαια υπάρχει μια κατανόηση, καθώς μέσα στο χειμώνα αναγκάζονται να αφήσουν τις οικογένειές τους και να πάνε στα νησιά, όπου το κόστος ζωής είναι υψηλό, ενώ οι μισθοί τους κυμαίνονται γύρω στα 850 ευρώ και πολλές φορές δεν τους φτάνουν.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης τόνισε πως «η άρνηση ων αναπληρωτών για να πάνε να διδάξουν στις Σποράδες είναι πρόβλημα, καθώς εν τέλει δεν καλύπτονται τα κενά που έχουμε στα σχολεία. Και βέβαια οι αναπληρωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν γίνεται μια συζήτηση, ώστε ο αποκλεισμός όσων αρνούνται την τοποθέτηση, να ισχύει μόνο για την τρέχουσα φετινή χρονιά και όχι και για την επόμενη, αλλά προς το παρόν δεν έχει αλλάξει κάτι, επομένως ο αποκλεισμός είναι για δύο χρόνια».
Παράλληλα, όπως τονίστηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος για πρώτη φορά συνέβη να δοθεί άδεια άνευ αποδοχών σε αναπληρωτή εκπαιδευτικό, αφού αυτό ίσχυε μέχρι στιγμής μόνο για τους μόνιμους. Εντούτοις υπάρχει νομοθετική διάταξη που μια αναπληρώτρια μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι και τέσσερις μήνες, προτού το παιδί της συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου