«Παράνομη, ανεύθυνη και αντίθετη προς τα συμφέροντα των δημοτών», χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», την απόφαση του Δ,Σ. του ΧΥΤΑ Βόλου για αποδοχή αποστειρωμένων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων από ιδιωτική μονάδα διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, επισημαίνοντας ότι αναμένει τις ενέργειες της αρμόδιας ελεγκτικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του θέματος. Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται σε ανακοίνωση της παράταξης, «δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά η απόφαση για την κοστοβόρα και χρονοβόρα μεταφορά τους στον Βόλο, όταν πολύ πλησιέστερα, στην Πελοπόννησο, Αττική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες άλλοι ΧΥΤΑ. Όλοι αυτοί αρνήθηκαν να δεχτούν τα συγκεκριμένα απόβλητα ή δεν επιδιώχθηκε καν, γιατί ο Βόλος ήταν πρόθυμος να τους λύσει το πρόβλημα; Φαίνεται ότι στο ερώτημα του Θ. Βέγγου «από πού πάνε για τη χαβούζα», η Δημοτική Αρχή έδειξε τον Βόλο».
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:
«Στις 7 Ιανουαρίου 2016, το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου προέβη σε μία παράνομη αφενός, αφετέρου αντίθετη προς τα συμφέροντα των δημοτών του Βόλου και της Μαγνησίας, απόφαση, εγκρίνοντας, και μάλιστα, επ’ αόριστον, την αποδοχή αποστειρωμένων υγειονομικών αποβλήτων, 120 τον/μήνα περίπου, από την ιδιωτική μονάδα «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ANSY Α.Ε» που είναι εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.
Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ Βόλου, καθώς στην ισχύουσα έγκριση περιβαλλοντικών όρων (η αρ. πρωτ. 3888/248029/ΠΕ2014/10-09-2015 – ΑΔΑ ΩΜ87ΟΡ10-7ΔΧ απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας) ρητά προβλέπεται ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ δέχεται απόβλητα μόνο από τη Μαγνησία («Στον υπόψη ΧΥΤΑ καταλήγουν τα σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) των Δήμων Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου (εκτός Δ.Δ. Μουρεσίου) και του Δ.Δ. Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, και ειδικότερα όσα απομένουν μετά από την εφαρμογή του συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ)»). Η παράβλεψη του συγκεκριμένου όρου στη λήψη απόφασης από τον ΧΥΤΑ αποτελεί παράβαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του και επομένως της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την εξαντλούμενη βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ και τις ανάγκες της περιοχής μας και με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, κατόρθωσε, το 2014, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να εξασφαλίσει την υλοποίηση του έργου «Επέκταση του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου», προϋπολογισμού 700.000 €, από κονδύλια του ΕΣΠΑ/ΕΠΕΡΑΑ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ για επιπλέον πέντε χρόνια, χρόνος επαρκής για να φθάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτη, ανεύθυνη και τουλάχιστον περίεργη τη συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ, για αποδοχή αποβλήτων από ιδιωτική εταιρεία του νομού Τρίπολης, όταν, μάλιστα, πέρυσι, τον Φεβρουάριο 2015, μετά από δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο να δεχτεί ο Βόλος απορρίμματα από τον Δήμο Τρίπολης, το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ απάντησε αρνητικά, επικαλούμενο το καταστατικό του ΣΥΔΙΣΑ που δεν επιτρέπει την υποδοχή απορριμμάτων από άλλους νομούς. Τι συνέβη και άλλαξε τακτική; Το οικονομικό όφελος των 2.400 €/μήνα (είναι το ανώτερο εισπρακτέο ποσό για 120 τόν/μήνα) είναι ανάξιο λόγου μπροστά στην αναγκαιότητα για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρονικά βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ.
Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι είναι επιτρεπτή η διαχείριση των συγκεκριμένων υγειονομικών αποβλήτων από τον ΧΥΤΑ Βόλου και με δεδομένο ότι ο ΣΥΔΙΣΑ Αιτωλοακαρνανίας αρνήθηκε στην εν λόγω εταιρεία την υποδοχή των αποβλήτων της, δημιουργεί προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά η απόφαση για την κοστοβόρα και χρονοβόρα μεταφορά τους στον Βόλο, όταν πολύ πλησιέστερα, στην Πελοπόννησο, Αττική, Δυτική και Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες άλλοι ΧΥΤΑ. Όλοι αυτοί αρνήθηκαν να δεχτούν τα συγκεκριμένα απόβλητα ή δεν επιδιώχθηκε καν, γιατί ο Βόλος ήταν πρόθυμος να τους λύσει το πρόβλημα; Φαίνεται ότι στο ερώτημα του Θ. Βέγγου «από πού πάνε για τη χαβούζα», η Δημοτική Αρχή έδειξε τον Βόλο. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τις ενέργειες της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι η αδειοδοτούσα αρχή του ΧΥΤΑ Βόλου.»
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου