Μείωση 20% καταγράφεται στην αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας στο πρώτο εικοσαήμερο των εκπτώσεων σε τζίρο και κίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ανησυχητικό στην όλη κατάσταση είναι το γεγονός ότι πέρσι τέτοια περίοδο οι καταναλωτές και οι πελάτες ήταν σφιγμένοι λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), κάτι που ισχύει βέβαια και σήμερα, αφού δεν υπάρχει άρση των περιορισμών, αλλά πέρσι η ψυχολογία ήταν στο ναδίρ.
«Το πρώτο δεκαήμερο των καλοκαιρινών εκπτώσεων η αγορά κινήθηκε καλά, όμως στο δεύτερο χαλάρωσε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα ο τζίρος και η κίνηση συνολικά να κλείσουν περίπου με 20% μείωση σε σχέση με την περσινή περίοδο» επισημαίνει ο κ. Κ. Τσέλιος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, επικρατεί έντονη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο, αφού κατά την περσινή περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων υπήρχε ο δραματικός παράγοντας της έναρξης των κεφαλαιακών περιορισμών με τους καταναλωτές να είναι διστακτικοί για να προβούν σε αγορές σε συνδυασμό με την έλλειψη και της ρευστότητας που είχαν να αντιμετωπίσουν. Οπότε έως έναν βαθμό ο χαμηλός τζίρος ήταν λογικός. Φέτος αν και η διάθεση σε σχέση με πέρσι έχει αλλάξει και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, παρόλα αυτά υπάρχει πάλι μείωση που αγγίζει το 20%, με σημαντικό παράγοντα ίσως ότι οι εκπτώσεις συνέπεσαν με την πρώτη δόση της Εφορίας.
Όσον αφορά στα τερματικά αποδοχής καρτών POS όσοι επαγγελματίες του εμπορικού κόσμου δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με χρέη προς το Δημόσιο, η πλειονότητά τους έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση των μηχανημάτων αυτών στα καταστήματά τους.
«Όσοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με δέσμευση λογαριασμών στις τράπεζες έχουν προχωρήσει στην προμήθεια και τοποθέτηση των τερματικών αποδοχής καρτών POS» τονίζει ο κ. Κώστας Τσέλιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμποροι περιμένουν ακόμη την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τον ακατάσχετο λογαριασμό, ώστε να μπορέσουν και οι υπόλοιποι έμποροι να προμηθευτούν τα POS.
«Το τραγικό της όλης κατάστασης με τα POS και τη δέσμευση των λογαριασμών είναι ότι αν για παράδειγμα κάποιος έμπορος χρωστά στην Εφορία 10.000 ευρώ και έχει πληρωθεί μέσω POS 1.000 ευρώ, τότε τα χρήματα αυτά δεσμεύονται, που σημαίνει ότι ούτε μπορεί να τα πάρει, αλλά ούτε αφαιρούνται από το χρέος των 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μένει το χρέος και να τοκίζονται όλα τα χρήματα. Αν αφαιρούνταν από τις 10.000 ευρώ, τότε ίσως θα υπήρχαν κάποιοι έμποροι που θα προχωρούσαν στην προμήθεια POS» καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου