Παρά την οικονομική κρίση στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια τα νέα φροντιστήρια εμφανίζονται κάθε χρόνο, με συνέπεια από το σύλλογο ιδιοκτητών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης να εκτιμάται ότι έχουν ανοίξει μέσα στην τελευταία πενταετία τουλάχιστον δέκα.
Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό φαινόμενο, αφού σχετίζεται με την παρεχόμενη εκπαίδευση και παιδεία και ερμηνεύεται κυρίως από το γεγονός ότι νέοι καθηγητές που δεν ελπίζουν στο διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση, ιδιαίτερα μετά και την ελαχιστοποίηση των μόνιμων προσλήψεων λόγω των μνημονίων, επιλέγουν να ανοίξουν ένα φροντιστήριο μόνοι τους ή συνήθως σε συνεργασία με καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, ώστε να προσφέρουν μέσα από την ιδιωτική εκπαίδευση.
Και απ’ ό,τι φαίνεται οι ανάγκες των μαθητών για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε φροντιστήριο και να λάβουν την κατάλληλη διδακτική ενίσχυση, μάλλον συνεχίζουν να υπάρχουν, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης που έκλεισαν μέσα στην περίοδο της κρίσης είναι σχεδόν μηδαμινά.
Εξάλλου οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων εξαρχής αντιλήφθηκαν το νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και σε πολλές περιπτώσεις μείωσαν τα δίδακτρα, δημιουργώντας ελκυστικά πακέτα φοίτησης και παρέχοντας επιπλέον κίνητρα στους γονείς για να εγγράψουν τα παιδιά τους, ενώ δείχνουν και ανοχή σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες.
Μάλιστα νέα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα δεν ανοίγουν μόνο σε διάφορες συνοικίες για την κάλυψη των εκεί αναγκών, αλλά και στο λεγόμενο κέντρο, δηλαδή κάτω από την οδό Γαζή και μέχρι την οδό Ιάσονος.
Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Βεδουρά τόνισε πως «παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο στον σύλλογό μας εγγράφονται νέα μέλη τουλάχιστον δύο με τρία. Και αυτό σημαίνει ότι παρά την κρίση, τις αυξημένες υποχρεώσεις των φροντιστηρίων, τη γενικότερη οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών, νέα φροντιστήρια συνεχώς ανοίγουν και αντιθέτως δεν κλείνουν. Εμείς υπολογίζουμε ότι μέσα στα χρόνια του μνημονίου περίπου δέκα νέα φροντιστήρια έχουν ιδρυθεί από νέους συνήθως καθηγητές οι οποίοι βλέποντας τις περιορισμένες προοπτικές ένταξης στην δημόσια εκπαίδευση στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και το ενδιαφέρον είναι πως δεν δημιουργούνται φροντιστήρια μόνο σε συνοικίες αλλά και στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επομένως φαίνεται πως τα φροντιστήρια συνεχίζουν να αποτελούν έναν αξιόπιστο χώρο παρεχόμενης γνώσης και παιδείας που οι γονείς και οι μαθητές εμπιστεύονται».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου