Άδειασαν πάλι οι φυλακές Βόλου και Κασσαβέτειας από κρατούμενους, οι οποίοι κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4411/2016. Δεκάδες κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί από τις δύο φυλακές από την ισχύ του νόμου στις 3 Αυγούστου.
Πρόκειται για νέα και λεπτομερέστερη διάταξη περί παραγραφής, παύσης ποινικής δίωξης και μη εκτέλεσης ποινών, που επιβλήθηκαν και που εισάγουν τα άρθρα 8 και 9 του Νόμου 4411/2016. Οι διατάξεις αποσκοπούν στη διαχείριση μεγάλου όγκου υποθέσεων, που εισάγονται στα ποινικά ακροατήρια και συνιστά βελτίωση ανάλογων διατάξεων, που έχουν εισαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν (άρθρου 4 του ν. 4043/2012 και του άρθρου 8 παρ. 3 του ν. 4198/2013).
Με βάση τον νέο νόμο αποφυλακίστηκαν 52 κρατούμενοι από τις δύο φυλακές του Βόλου μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι από τις φυλακές Κασσαβέτειας είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο 4274/2014 συνολικά 70 κρατούμενοι και άλλοι δέκα από τις φυλακές Βόλου, ενώ με τον νόμο 4322/2015 είχαν απελευθερωθεί 72 κρατούμενοι.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016, η εξάλειψη του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης αφορά πράξεις χαμηλής απαξίας (δηλαδή πταίσματα και πλημμελήματα κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που συνδέεται με την παρέλευση από την τέλεσή τους ορισμένου χρονικού διαστήματος), υπό την προϋπόθεση ότι αν ο υπαίτιος αυτών υποπέσει μέσα σε διάστημα δύο ετών σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, θα συνεχιστεί κατ’ αυτού και η παυθείσα ποινική δίωξη, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί υπέρ του, οδηγώντας σε παραγραφή του αξιοποίνου, ο χρόνος μεταξύ της παύσης της δίωξης και της αμετάκλητης καταδίκης για τη νέα πράξη.
Η βασική ρύθμιση συμπληρώνεται από την πρόβλεψη εξαιρέσεων που αφορούν σε εγκλήματα που φέρονται να στρέφονται έναντι σημαντικών συμφερόντων του Δημοσίου (δημόσια περιουσία, υπηρεσία, κ.λπ.) ή έναντι ευάλωτων φορέων ιδιαίτερα προστατευόμενων αγαθών (λ.χ. ανήλικοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων κ.λπ.).
Τι ορίζει ο νόμος
Ειδικότερα με τον νέο νόμο:
-Εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016:
α) Των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.
-Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παραγράφου 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
-Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνονται με αιτιολογημένη διάταξη, επί πλημμελημάτων ο αρμόδιος εισαγγελέας και επί πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.
-Οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο. Η παραγραφή του αξιοποίνου και η παύση της δίωξης δεν κωλύει την επιβολή των κατά νόμο προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στις υποθέσεις αυτές.
Με το άρθρο 9 του νόμου 4411/2016 εισάγεται ρύθμιση παραγραφής ποινών μέχρι έξι μηνών, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ρύθμιση αφορά σε χαμηλού ύψους ποινές που δεν έχουν εκτιθεί έως την έκδοσή του ή δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, επιδιώκοντας την απαλλαγή των διωκτικών αρχών από το έργο της εκτέλεσης ποινών χαμηλής απαξίας και την επικέντρωσή τους στις περιπτώσεις της βαρύτερης εγκληματικότητας.
Οι ευνοϊκές για τον καταδικασθέντα συνέπειες του νόμου επέρχονται υπό τον όρο ότι δεν θα τελέσει σε διάστημα δύο ετών νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας, καθώς αν πραγματοποιηθεί το τελευταίο, τότε η νέα ποινή θα εκτιθεί αθροιστικά με την προηγούμενη.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ρητή πρόβλεψη εξαίρεσης για τις ποινές που επιβλήθηκαν, σχετικά με εγκλήματα που στρέφονταν κατά της υπηρεσίας, της δημόσιας περιουσίας κ.ά.
Ειδικότερα:
-Ποινές διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών. Σε περίπτωση νέας καταδίκης ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά, μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα, και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής, ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.
-Οι μη εκτελεσθείσες κατά την παράγραφο 1 αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Η παραγραφή των ποινών δεν κωλύει την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών κυρώσεων στις υποθέσεις αυτές.
Η κατά τα ανωτέρω παραγραφή του αξιόποινου και η παύση της ποινικής δίωξης, δεν ισχύει για τις πράξεις της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής, της παράβασης καθήκοντος, της δωροληψίας και δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης από υπάλληλο, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, την απιστία και ρατσιστικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου 1200 περίπου ερωτήματα έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, για περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων, βάσει του νέου νόμου, ώστε να διενεργηθεί ο σχετικός έλεγχος από το Τμήμα Φυγόποινων της Εισαγγελίας σε συνεργασία με το Ποινικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Βόλου.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου