ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Ετήσια συνάντηση παιδιάτρων στον Βόλο – Θα τιμηθεί ο ομότιμος καθηγητής Χ. Καττάμης

Ετήσια συνάντηση παιδιάτρων στον Βόλο – Θα τιμηθεί ο ομότιμος καθηγητής Χ. Καττάμης

Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι μεθαύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου, οι εργασίες της 11ης Ετήσιας Επιστημονικής Συνάντησης της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, που θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο VALIS, Αγριά.
Στη Συνάντηση Συμμετέχει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον καθηγητή κ. Γεώργιο Συρογιαννόπουλο και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επίσης Θα τιμηθεί ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής κ. Χρήστος Καττάμης, για το κλινικό και ερευνητικό του έργο σχετικά με τη θεραπεία και πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό.
Συνολικά στις τριήμερες εργασίες αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολλοί παιδίατροι, μαιευτήρες και γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

 

Η μεσογειακή αναιμία στα παιδιά
Η Μεσογειακή Αναιμία (Μ.Α.) είναι η πιο συχνή μονογονιδιακή γενετική νόσος με παγκόσμια διασπορά. Ανευρίσκεται σε λαούς χωρών της Μεσογείου, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, της Ασίας, ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής και της Β. Αφρικής. Αντίθετα, δεν απαντάται σε λαούς της βόρειας, δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Αυστραλίας.
Διεθνώς, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζει τον αριθμό των φορέων σε 300 εκατομμύρια και των ετήσιων γεννήσεων αρρώστων σε 250.000.
Το πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα μας ξεκίνησε το 1977 με την οργάνωση του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης και των περιφερειακών μονάδων ανίχνευσης ζευγαριών φορέων που έχουν κίνδυνο να γεννήσουν άρρωστο παιδί.

 
Το πρόγραμμα στοχεύει:
1-Στο μαζικό έλεγχο όλων των ζευγαριών, για ανίχνευση των ζευγαριών φορέων.
2-Στη διασφάλιση προγεννητικού ελέγχου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε όλα τα ζευγάρια φορείς και
3-στη διακοπή της κύησης σε διαπίστωση άρρωστου εμβρύου.
Το πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται και βελτιώνεται συνεχώς, με αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Την τελευταία πενταετία, οι γεννήσεις των άρρωστων παιδιών περιορίστηκε κάτω του 5% των αναμενόμενων. Τα αποτελέσματα αυτά είναι συγκρίσιμα με τα καλύτερα εθνικά προγράμματα της Κύπρου και της Σαρδηνίας.

 
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη θεραπεία, που ξεκίνησε με τις συχνές μεταγγίσεις στη διαδικασία του ’60 για την αντιμετώπιση της βαριάς αναιμίας και συμπληρώθηκε με την αποσιδήρωση για την πρόληψη και θεραπεία της αιμοσιδήρωσης. Σταδιακά προστέθηκαν στη συμβατική θεραπεία της νόσου η πρόληψη και η θεραπεία των ενδοκρινοπαθειών, των καρδιοπαθειών και των λοιμώξεων, που είναι συχνή επιπλοκή της νόσου και ιδιαίτερα της θεραπείας με μεταγγίσεις και υπερφόρτωση του οργανισμού με σίδηρο.
Η συμβατική θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται αποκλειστικά στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας ΕΣΥ ακολουθώντας βασικές θεραπευτικές οδηγίες που αναπροσαρμόζονται συνεχώς με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα.
Οι μεταγγίσεις αναβαθμίστηκαν, στα διεθνή πρότυπα, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του αίματος, τον τρόπο και τις συσκευές μεταγγίσεων και την πρόληψη και αντιμετώπιση των παρενεργειών. Ως βασικό παρασκεύασμα αίματος χρησιμοποιούνται συμπυκνωμένα ερυθρά, πτωχά σε λευκά, που παρασκευάζονται με ειδικά φίλτρα. Βασικό πρόβλημα η έλλειψη αίματος, ιδιαίτερα την περίοδο των θερινών διακοπών.

 
Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της συμβατικής θεραπείας του εθνικού προγράμματος συνοψίζονται σε:
* Ελαχιστοποίηση των βασικών συμπτωμάτων της νόσου (αναιμία, οστικές παραμορφώσεις, σπληνομεγαλία, αναστολή ανάπτυξης),
* πρόληψη επιπλοκών και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους,
* σημαντική βελτίωση ποιότητας ζωής και κοινωνικής προσαρμογής και
* σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Εκτός της συμβατικής θεραπείας, στο εθνικό πρόγραμμα είναι σήμερα δυνατή για ένα ποσοστό αρρώστων και η ριζική θεραπεία, με μεταμόσχευση μυελού των οστών, αν υπάρχει συγγενής, απόλυτα συμβατός δότης. Μέχρι σήμερα έχουν ιαθεί περίπου 150 Έλληνες άρρωστοι. Από αυτούς πάνω από 100 έχουν μεταμοσχευθεί στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία τα τελευταία 15 χρόνια, με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 90%.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Θεσσαλία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video