Την πεποίθηση ότι το θέμα της κεντροαριστεράς θα το επαναφέρουν δυναμικά και άμεσα οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 984” και τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως: “Μια σύγκρουση σε τεχνικά ζητήματα, υπονομεύει το εγχείρημα και δεν απασχολεί κανέναν σε επίπεδο κοινωνίας. Το μείζον θέμα είναι ότι απογοητεύεται ο κόσμος που θα ήθελε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ενώ απαξιώνεται η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα.”
“Το θέμα της κεντροαριστεράς θα το επαναφέρουν δυναμικά και άμεσα οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά απαιτείται πάθος και ανιδιοτέλεια, που δυστυχώς δεν υπάρχει.”
“Η κοινωνία έχει ανάγκη προοδευτικές ιδέες απέναντι στις τακτικές μισσαλοδοξίας που καλλιεργείται είτε με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος είτε των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις μένουν στάσιμες, θα επεκτείνονται συνεχώς οι ιδέες του μίσους και η κοινωνία μας θα οδηγείται σε έναν επικίνδυνο διχασμό.
Για τα Ευρωπαϊκά ζητήματα:
“Ο κ. Γιούνγκερ έκανε μια ομιλία με την οποία έθεσε στο τραπέζι όλες τις Ευρωπαϊκές παθογένειες. Πρέπει να σας πω ότι προσωπικά αμφισβητώ το κατά πόσο έδωσε και λύσεις μέσω των προτάσεων του. Είναι αλήθεια βεβαία ότι ευθύνονται και οι εθνικές κυβερνήσεις που “τρενάρουν” τις λύσεις.”
“Εδώ που βρισκόμαστε είναι ωραίο να περιγράφουμε την δύσκολη πραγματικότητα, το ζητούμενο όμως είναι να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, στην οικονομία, το προσφυγικό και τα θέματα ασφάλειας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε."
“Στην Ευρώπη σήμερα ζούμε ένα φορολογικό και κοινωνικό dumping. Πρέπει οι εργαζόμενοι στην ίδια χώρα να εργάζονται υπό το ίδιο κοινωνικό καθεστώς.”
“Η Σύνοδος των χωρών της Μεσογείου ήταν σημαντική αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια. Δεν αρκούν δύο και τρεις ομάδες κρατών μέσα στην Ένωση. Η κάθε χώρα είναι μόνη της. Ορισμένες από τις χώρες που ήταν εδώ έχουν διαφορετικές προτεραιότητες σε σχέση με εμάς. Για παράδειγμα η Ιταλία αγνοεί συστηματικά τις πολιτικές του κ. Ερντογάν στο προσφυγικό. Αυτό το κάνει γιατί έχει σημαντικά συμφέροντα στον οικονομικό τομέα και δεν θέλει να τα χάσει. Άρα, εμείς πρέπει να έχουμε τις δικές μας προτεραιότητες:
α) Να εξαιρεθούν του συμφώνου σταθερότητας οι δαπάνες για επενδύσεις στις υποδομές, στην έρευνα και την εκπαίδευση,
β) να σταματήσει η Ευρώπη να κάνει τα στραβά μάτια στις πολιτικές του κ. Ερντογάν για την απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία, αλλά και για τον επικίνδυνο γεωπολιτικό του ρόλο στη Συρία.
γ) να προχωρήσει η διαδικασία της δίκαιης μεταγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε., καθώς και της επαναπροώθησης στις χώρες καταγωγής τους, για όσους δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ασύλου.”
Τέλος για το προσφυγικό ζήτημα ανέφερε πως: “Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις. Δεν μπορούν 5 χώρες να εμποδίζουν τις κοινές αποφάσεις. Το ζητούμενο είναι να διαχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες. Μεγάλο μέρος του προβλήματος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έτσι.”
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου