Την έκπληξή τους διατυπώνουν οι δήμαρχοι Σκιάθου και Αλοννήσου για το ενδεχόμενο «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου,
το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς στη λίστα καταγράφονται τρία ακατοίκητα νησιά των Βορείων Σποράδων, η Κυρά Παναγιά, η Περιστέρα και ο Τσουγκριάς.Με δήλωσή του ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, υπογραμμίζει ότι «η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει αυτό που χρόνια επισημαίνουμε, ότι, δηλαδή, είναι αδιανόητο οι ιθύνοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους και νομοθετούν, να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για ερημονήσια».
Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι η κυρά Παναγιά διαθέτει μόνο ένα μοναχό και ένα φύλακα και στην Περιστέρα, αντίστοιχα, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος κάτοικος, δεδομένου ότι το μικρό νησάκι δεν προσφέρεται για κατοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλόννησος συγκαταλέγεται μεταξύ των νησιών στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου του 2016, γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ επηρεάζει ταυτόχρονα και τους επισκέπτες της θερινής περιόδου, λόγω αύξησης στις τιμές των προϊόντων. Σχολιάζοντας το παραπάνω γεγονός, ο δήμαρχος Αλοννήσου τονίζει ότι οι μειωμένες τιμές ΦΠΑ, που ίσχυαν πριν από την 1η Ιουνίου, δεν ήταν προνόμιο, αλλά «αντιστάθμισμα της διαφοράς που υπάρχει έναντι των κατοίκων της χερσαίας Ελλάδας στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τις μεταφορές, την υγεία, την παιδεία και σε όλους τους τομείς».
Με ανάλογη έκπληξη αντιμετώπισε το γεγονός ο δήμαρχος Σκιάθου, Δημήτρης Πρεβεζάνος, ο οποίος χαρακτήρισε «δώρον άδωρον» το «πάγωμα» του αυξημένου ΦΠΑ στον Τσουγκριά, « ένα όμορφο νησί, ακατοίκητο, με πέντε παραλίες και 700 στρέμματα ελαιοπερίβολα, ενώ το υπόλοιπο είναι δάσος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, οι τιμές του ΦΠΑ είχαν αυξηθεί από 1ης Οκτωβρίου 2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, αγγίζοντας πλέον το 24%.
Το ίδιο μέτρο εξετάζεται, τέλος, και για τη Σκόπελο, το νησί των Βορείων Σποράδων που έχει χαρακτηριστεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2016, μετά την καταστροφική πλημμύρα που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο. Ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει στη Σκόπελο είναι μέχρι στιγμής 17%, ενώ όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης «εάν εφαρμοστεί στην πράξη το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ, θα δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες και τους κατοίκους όλων των νησιών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ζωής, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα που έχουμε, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κόστος μεταφορών».
Το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επίσης στον καφέ οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς ταυτόχρονα με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των κατοίκων.
πηγή: www.taxydromos.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου