Γράφει ο Χύτας Κωνσταντίνος
Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών
Η Ελληνική Αστυνομία βάλλεται πανταχόθεν. Είναι οδυνηρό να αμφισβητείται το κύρος της, η δημοκρατικότητά της, το έργο της, η αποστολή της.
Βασική και αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση λειτουργίας για κάθε σύγχρονη Αστυνομία, είναι η κοινωνική αποδοχή της. Με άλλα λόγια, «τι Αστυνομία θέλει η Ελληνική κοινωνία» και όχι τι Αστυνομία θέλει το εκάστοτε πολιτικό κόμμα που νέμεται την εξουσία.
Η επιλογή και η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας σύγχρονης Αστυνομίας. Είναι η ουσιαστική δομή εκσυγχρονισμού ενός Αστυνομικού Σώματος. Το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ χρήζει άμεσης επανασύστασης σε πανεπιστημιακό πρότυπο όπως, για παράδειγμα, το Αστυνομικό Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, οι πανεπιστημιακές σπουδές των Σκανδιναβικών Αστυνομιών αλλά και του FBI.
Είναι απολύτως αδύνατος ο εκσυγχρονισμός της ΕΛ.ΑΣ με ένα εκπαιδευτικό σύστημα της δεκαετίας του ΄80 και με εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Η αρχή της εξειδίκευσης είναι ακόμη άγνωστη στην ΕΛ.ΑΣ. Τα τελευταία εκατό χρόνια ισχύει ο κανόνας ότι κάθε αστυνομικός είναι γενικών καθηκόντων!
Το κύτταρο κάθε σύγχρονης Αστυνομίας ήταν και είναι το Αστυνομικό Τμήμα. Είναι το σημείο επαφής του πολίτη με το Αστυνομικό θεσμό. Τα πάντα σε μία σύγχρονη Αστυνομία ξεκινούν από το Αστυνομικό Τμήμα και καταλήγουν σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που στο εξωτερικό η κοινότητα μέσω των συλλογικών φορέων της συμμετέχει ενεργά στην επεξεργασία των προληπτικών δράσεων κατά της εγκληματικότητας.
Χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της στενής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα των σύγχρονων Αστυνομιών δεν διαθέτουν εξωτερική φρούρηση των εγκαταστάσεων τους. Αντίθετα, στην Ελλάδα το Αστυνομικό Τμήμα εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, εξοπλισμού αλλά και άλογης σπατάλης ανθρώπινου δυναμικού.
Οι συγχωνεύσεις των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας που προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο θεωρώ ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, πλην όμως δεν είναι τολμηρές στο βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις και πρέπει να συνδυαστούν με την αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού από τα πάρεργα (φυλάξεις στόχων- μέτρα τάξης & ασφαλείας – επιδόσεις κλπ) που δεν συνάδουν με την κύρια αποστολή της Αστυνομίας, που είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος,
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν η ΕΛ.ΑΣ, με τις υφιστάμενες δομές λειτουργίας της, είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις. Μήπως είναι ανάγκη σήμερα να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα της επανίδρυσης της Ελληνικής Αστυνομίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, κοινωνικών, θεσμικών φορέων αλλά και των συνδικαλιστικών αστυνομικών ενώσεων;
Η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει ένα σύνολο ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του με επιτυχία. Ας θυμηθούμε την άψογη διασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, την αποτελεσματική διαχείριση αναρίθμητων υποθέσεων σοβαρής εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, αλλά και κοινωνικής προσφοράς.
Η Ελληνική κοινωνία αλλά και ο ίδιος ο Αστυνομικός αξίζουν μια καλύτερη Αστυνομία, μια Αστυνομία που μέσα από νέες και σύγχρονες δομές λειτουργίας σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή, επικεντρώνοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στο σεβασμό και την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών χωρίς πολιτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου