ΠPAΓMATOΠOIHΘHKE EKΔHΛΩΣH ΓIA THN ΠAIΔIKH ΣEΞOYAΛIKH KAKOΠOIHΣH ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ MIKPOI KΑΙ MEΓAΛOI ENHMEPΩΘHKAN ME OMOPΦO KAI KATANOHTO TPOΠO KAI AΠOKOMΙΣAN ΣHMANTIKEΣ ΠΛHPOΦOPIEΣ ΓIA THN ANTIMETΩΠIΣH KAI THN ΠPOΛHΨH THΣ.
EΠIΣHΣ, TO ΦAINOMENO THΣ ΠAIΔIKHΣ ΣEΞOYAΛIKHΣ KAKOΠOIHΣHΣ ANAΛYΘHKE APTIA KAI EMΠEPIΣTATΩMENA ΣE OTI AΦOPA THN NOMIKH KAI ΨYXOΛOΓIKH TOY ΔIAΣTAΣH.
Στην εκδήλωση παρουσίασης από τη Βουλευτή Έλενα Ράπτη της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, συμμετείχε ο Δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας και ο Ψυχίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος της Θεματικής Ενότητας Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Χ. Λιάπης.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων και η Ομάδα Εθελοντών, της οποίας ο Δρ. Λιάπης είναι ένα από τα δραστήρια μέλη. Ο κ. Λιάπης συμμετείχε στη συζήτηση, υπογραμμίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις τις σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ως μείζον ψυχοτραυματικό γεγονός, στη μετέπειτα ενήλικο ζωή τους και στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών σε αυτή.
Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά:
"Κάθε εκδήλωση που φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας το πιο ευαίσθητο, συνάμα δε και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, δηλαδή τα παιδιά, αποτελεί χρήσιμη και ουσιαστική πρωτοβουλία.
Ιδιαίτερα δε όταν η πρωτοβουλιά αυτή φέρει τη σφραγίδα της Βουλευτού κας Έλενας Ράπτη, την πολύτιμη κοινωνική δράση της οποίας είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω ενεργά ήδη από το διάστημα που προσέφερα τις υπηρεσίες μου ως συνεργάτης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Είναι ξεχωριστή χαρά να βλέπουμε τη δράση της αυτή, ως καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», του Συμβουλίου της Ευρώπης, να συναντά τη διαδρομή κοινωνικής προσφοράς των Εθελοντών του Δήμου Τρικάλων, στο πλαίσιο των οποίων αναπτύσσω και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι νέοι επιστήμονες των Τρικάλων, τις δραστηριότητες κοινωνικής χρησιμότητας και αλληλεγγύης που συνάπτονται με το επιστημονικό μας πεδίο.
Πριν από περίπου ένα μήνα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Κακοποίησης και της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είχα την ευκαιρία να μιλήσω σχετικά σε εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως ό,τι γίνεται στο σώμα -και δη στο παιδικό σώμα- εγγράφεται στην ψυχή, επηρεάζοντας τη μελλοντική ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την ενημέρωση των παιδιών, των γονιών και των επαγγελματιών που σχετίζονται με τα παιδιά, περνά ο δρόμος για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της σιωπής και της σεξουαλικής κακοποίησης των μικρών μελών της κοινωνίας μας, για το μέλλον αλλά και για το παρόν των οποίων οφείλουμε να πασχίζουμε όλοι μας.
Γιατί, στα μικρά παιδιά βασίζουμε τις ελπίδες μας ώστε ο "μικρός" καθημερινός μας "κοσμος" να γίνει πραγματικά "μέγας", κατά το ποιητικό "αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας" που είθε να συνοδεύει, ως ευχή, όλους μας και ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους, κάθε μέρα των Γιορτών -οι οποίες είναι μέρες αφιερωμένες στα παιδιά- και κάθε μέρα της Νέας Χρονιάς που ανατέλλει."
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου