Η απώλεια της μονοπωλιακής προστασίας της φέτας, εξαιτίας της επικύρωσης από το Ευρωκοινοβούλιο της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ε.Ε. και Καναδά (CETA), απειλεί με αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς βρέθηκε χθες στη Μαγνησία, αφού ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε σχετική ημερίδα που έγινε στον Αλμυρό, προκειμένου να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.
Η τελευταία γραμμή άμυνας είναι η βούληση του Ελληνικού Κοινουβουλίου. Εάν οι βουλευτές απορρίψουν την επικύρωση της συμφωνίας, τότε η CETA θα μπει στον… πάγο και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Καναδά θα υποχρεωθούν να έρθουν σε νέα διαπραγμάτευση. Ο κ. Μαριάς, ο οποίος πριν λίγο καιρό καταψήφισε τη CETA στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε πραξικοπηματική την απόφαση των 28 Ευρωπαίων υπουργών στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο για την άμεση «προσωρινή εφαρμογή» της CETA την προσεχή τριετία, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η υπόθεση φέτα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, 367 εκ. ευρώ είναι μόνο οι εισπράξεις από τις ετήσιες εξαγωγές, χωρίς να υπολογίσουμε τα ποσά από την εσωτερική κατανάλωση. Η Ελλάδα μόνο χάνει από τη CETA. Στη φάση που βρισκόμαστε και με την ελληνική οικονομία πραγματικά διαλυμένη, μας χρειάζεται ο προστατευτισμός, παρά το άνοιγμα των αγορών. Για ποιο λόγο να ανοίξουμε τα σύνορα; Για να μπαίνουν 75.000 τόνοι ελαιολάδου από την Τυνησία και να διαλύεται η τιμή του ή να γεμίσουμε με γάλα και κρέας αμφιβόλου ποιότητας από την Ουκρανία; Προσωπικά θεωρώ μονόδρομο την εφαρμογή της αρχής της Κοινοτικής Προτίμησης, ώστε να στηρίζονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι άλλων από τρίτες χώρες».
Ο κ. Κώστας Τόπας, μέλος του Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, υπογραμμίζοντας: «Η απόφαση για τη CETA θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα. Τα πράγματα ήδη άρχισαν να δυσκολεύουν. Στη Θεσπρωτία μία μεγάλη γαλακτοβιομηχανία και σε μεμονωμένες περιπτώσεις τυροκόμοι στα Τρίκαλα, άρχισαν να μειώνουν τις τιμές κατά δύο μέχρι τέσσερα λεπτά, με πρόφαση τη συμφωνία, πριν καν τεθεί σε εφαρμογή. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει γενίκευση του φαινομένου. Τώρα η μέση τιμή του κυμαίνεται στα 0,97 ευρώ/λίτρο. Από τον Σεπτέμβριο κινδυνεύει να πέσει στα 0,85-0,90 ευρώ. Αυτό για εμάς σημαίνει πλήρη οικονομική καταστροφή. Στον Αλμυρό υπάρχουν περίπου 1.500 κτηνοτροφικά μητρώα. Μετά δεν θα υπάρχει επιστροφή. Θα τελειώσουν τα πάντα. Η πτώση της τιμής του γάλακτος θα μας αφανίσει».
Καυστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Γκρίνια, αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων: «Οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν «ναι» είναι προδότες και πλέον δεν εγγυόμαστε ούτε τη σωματική ακεραιότητά τους. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης βγήκε δημόσια κι έλεγε βλακείες. Απειλούμαστε με αφανισμό, αφού η ελληνική φέτα με τη CETA καταστρέφεται».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εισηγηθεί την έκδοση ψηφίσματος κατά της CETA, το μέλος του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Παντελής Μαστρογιάννης, αλλά και τυροκόμοι της περιοχής, ενώ στη συνέχεια τέθηκαν προς συζήτηση τα ερωτήματα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου