Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου, Κωτσού Γεώργιου στην 11η πανελλήνια Σύνοδο ΦοΔΣΑ , Τρίκαλα 29.06.2017
Η 11η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να καταθέσουμε την εμπειρία και τις απόψεις μας επί της σημαντικότερης ίσως δραστηριότητας των Δήμων που αφορά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να συζητήσουμε για τους ΦοΔΣΑ που εντάσσονται σε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων , να ανταλλάξουμε απόψεις , να πληροφορηθούμε για τις καλές πρακτικές,να βελτιώσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας ,ώστε να επιτύχουμε καλύτερες συνεργασίες καικαλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των Τοπικών κοινωνιών.
Η υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι επιτακτική ανάγκη. Η διαχείριση αποβλήτων στους Δήμους μας, είναι ίσως η πιο σημαντική δραστηριότητα που επιτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να διέπετε από ξεκάθαρους και συγχρόνους κανόνες που θα είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Η λειτουργία της ΠΑΔΥΘ στην περιοχή μας μας δίνει κάθε δικαίωμα να είμαστε ικανοποιημένοι για τη λειτουργία και για την αποτελεσματικότητά της. Προσπάθεια όλων μας είναι να βελτιώσουμε περεταίρω την λειτουργία αυτή , ώστε και ο τελευταίος δημότης της περιοχής μας να απολαμβάνει άριστες υπηρεσίες καθαριότητας.
Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες που αφορούν στη ΔιαχείρισηΑποβλήτων , σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ότι η λειτουργία των τριών ΦοΔΣΑ ίσως είναι το ιδανικό μοντέλο λειτουργίας.
Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι η ΠΕΔ Θεσσαλίας είχε αναλάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων , για την λειτουργία των ΦοΔΣΑ με συγχρόνους όρους στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών. Αυτή η προσπάθεια της ΠΕΔ Θεσσαλίας σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της περιφέρειας και τους προέδρους των ΦοΔΣΑ , οδήγησε σε μια απόφαση και σε μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας .
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε στην συνέχιση της λειτουργίας των τριών ΦοΔΣΑ χωρίς την παραμικρή αλλαγή και την δημιουργία ενός περιφερειακού ΦοΔΣΑ ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να δρα επιτελικά , να σχεδιάζει και να προγραμματίζει έργα και εγκαταστάσεις διαχείρισηςστερεών αποβλήτων για τους τρείς ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σας ενημερώνω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισηςυιοθετήθηκε και προτάθηκε ως ένα εκ των σεναρίων , από το αρμόδιο υπουργείο.
Το νέο Ενικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ,
Δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου και κρατικές παρεμβάσεις
Η όποια απόφαση για την λειτουργία των ΦοΔΣΑ με νέους και συγχρόνους όρους πρέπει μετ’ επιτάσεως να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Να υπάρχει η ίδια θεσμική και οικονομική μεταχείριση μεταξύ των φορέων αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Νωπές, μας είναι, οι αντιδράσεις επί του σχεδίου Νόμου για την σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Μάϊου 2016.
Είχαν εκφραστεί αρνητικά και μάλιστα με οξύς χαρακτηρισμούς τα συλλογικά όργανα των θεσμών όπως ΚΕΔΕ , ΕΝΠΕ , Δίκτυο ΦοΔΣΑ κλπ. Πιο συγκεκριμένα σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ( 11-05-2016) χαρακτηρίστηκε ότι ο νόμος παρέπεμπε περισσότερο σε συρραφή αιτημάτων παρά σε ουσιαστική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων με βάση και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.
Σε απόφαση της ΕΝΠΕ τονίστηκε ότι η αντιμετώπιση της διαχείρισης θα πρέπει να ξεκινά από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες με δεδομένο ότι τα προβλήματα και οι ανάγκες έχουν καταγραφεί με μαθηματική ακρίβεια από την τοπική καθημερινότητα. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο χρόνος κυλάει και κυλάει εις βάρος ολονών μας. Εις βάρος της χώρας , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να υλοποιηθούν αποφάσεις που δυστυχώς έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί «χθες» .
Πρέπει άμεσα να λυθεί το ζήτημα των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων . Πρέπει να μιλάμε για υπολείμματα και όχι για απορρίμματα . Πρέπει οι ΧΥΤΑ να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ .
Δεν αναφέρομαι σε κάτι νέο και καινοτόμο. Αναφέρομαι σε προβλήματα που έχουν επανειλημμένως συζητηθεί και που επανειλημμένως ως Τοπική Αυτοδιοίκηση καταθέσαμε τις προτάσεις μας.
Πρέπει λοιπόν άμεσα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη σύσταση και λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η ορθή διαχείριση αποβλήτων , η αποτελεσματική λειτουργία των ΦοΔΣΑ και η λειτουργία των ΜΕΑ , είναι υπόθεση όλων μας. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες και θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην υλοποίηση του «Νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» .
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου