Τα 27 έργα αστικής ανάπτυξης, προϋπολογισμού 15.130.000 εκ. ευρώ, που δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Βόλο και αφορούν τον πολιτισμό, την αναμόρφωση κτιρίων, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου Θ. Θεοδώρου. Τα έργα είχε παρουσιάσει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η «Θ» την περασμένη Κυριακή.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης «το 2014, όταν άρχισε η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, εντοπίσαμε τις αδυναμίες που είχε τότε η πόλη του Βόλου και εντάξαμε στρατηγικά το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Είχαμε μια ευρεία και στενή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Καταφέραμε να εγκρίνουμε το πρόγραμμα αυτό. Είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει όλους τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταυτόχρονα δίνουμε λύση σε πάγια προβλήματα του Βόλου».
5 εκ. για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, πάρκιν και ποδηλατόδρομους
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στα έργα που θα γίνουν στον Βόλο αλλά και στη σπουδαιότητά τους τονίζοντας πως θα δώσουν άλλη όψη στην πόλη.
«Με τα 5 εκατομμύρια στον πολιτισμό καθιστούμε πλέον το δημοτικό θέατρο λειτουργικό. Ένα θέατρο που περίμενε χρόνια. Δημιουργούμε δρόμους στην περιοχή που επέλεξε με στοιχεία ο Δήμος Βόλου. Κάνουμε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο της πόλης αλλά ενώνουμε και τη Ν. Ιωνία, γίνονται πεζοδρομήσεις και πεζοδρόμια αλλά και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των δανειζόμενων ποδηλάτων. Επίσης αναμορφώνεται το κτίριο του Κέντρου Κοινότητας που έχει εγκριθεί να λειτουργήσει στο Δήμο Βόλου. Γίνονται δύο πάρκιν, στη Μαιάνδρου και στην Αβέρωφ, ενώ γίνονται και υποστηρικτικές διαδικασίες για νέες ΚΟΙΝΣΕΠ στον πολιτισμό και άλλους τομείς που τονώνουν την επιχειρηματικότητα.
Αναμόρφωση του Παλιού Λιμεναρχείου και Job centers
Ο κ. Αγοραστός πρόσθεσε πως με το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης το Παλαιό Λιμεναρχείο αναμορφώνεται. Επίσης γίνονται job centers όπου θα εκπαιδεύονται και θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στους πολίτες που θέλουν να βρουν δουλειά.
Θα γίνει επίσης παρέμβαση για τους Ρομά και για λειτουργία κοινωνικών δομών στον Δήμο Βόλου, όπως των αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων. Θα δοθεί λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της πλατείας Πανεπιστημίου καθώς θα αναμορφωθεί. Πρόκειται για ένα έργο 700.000 ευρώ και η πλατεία θα πάρει άλλη όψη.
«Με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να δώσουμε μια άλλη όψη στην πόλη. Εμείς κάναμε τη στρατηγική, την εξειδίκευση την έκανε ο Δήμος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Εξήγησε επίσης πως το πρόγραμμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Περιφέρεια στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν άφησε μεταφερόμενα έργα και είχε πόρους να διαθέσει για νέα έργα. «Θυσιάσαμε τους αριθμούς για τους ανθρώπους και για τα νέα έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και καινούργιες προοπτικές» είπε χαρακτηριστικά.
Ευχαρίστησε τέλος τον Θ. Θεοδώρου σημειώνοντας πως παρουσίασε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα και τώρα θα δουλέψουν για την υλοποίησή του.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου Θ. Θεοδώρου δήλωσε πως το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ήταν από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής και πως η σημερινή ημέρα είναι ευχάριστη καθώς αποτελεί την έγκριση όλης της προσπάθειας που έγινε τον τελευταίο χρόνο.
«Έχουμε 12 έργα που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15 έργα δράσης που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» δήλωσε ο ίδιος.
Χαρακτήρισε βασικό το έργο για το Δημοτικό Θέατρο Βόλου και πρόσθεσε πως πέρα από τα 5 εκατομμύρια της χρηματοδότησης, ο Δήμος Βόλου θα διαθέσει άλλα 2,2 εκ. από ιδίους πόρους για το έργο.
Υποστήριξε πως ο Δήμος είναι έτοιμος εδώ και ένα χρόνο από πλευράς μελετών και τευχών δημοπράτησης και αναμένει την πρόσκληση που θα ανοίξει από την Περιφέρεια. Ευχαρίστησε τον Κ.Αγοραστό για την στενή συνεργασία, όπως και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δημοσιοποιηθεί μία πρόσκληση για τα έργα ΕΚΠΑ και μια πρόσκληση για τα έργα ΕΚΤ. Στη συνέχεια όποιο έργο είναι ώριμο, θα προωθείται προς δημοπράτηση από τον Δήμο Βόλου.
Οι σχέσεις Περιφέρειας – Δήμου Βόλου
Ερωτηθείς ο κ. Αγοραστός για τις σχέσεις του με τη δημοτική αρχή Βόλου ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ από την πλευρά του ο Θ. Θεοδώρου σημείωσε: «Είμαστε πάντα θετικοί όταν πρόκειται για συνεργασίες που είναι προς όφελος των πολιτών».
«Δεν υπήρχε θέμα με τον περιφερειάρχη. Υπήρχαν άλλοι παράγοντες που διαμόρφωσαν τη ρήξη. Δεν είναι μέρα για να δείξουμε τις αντιπαραθέσεις», ανέφερε ο Δήμαρχος.
Σε ερώτηση, τέλος, για το πρόστιμο ύψους 12.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην ΑΓΕΤ, ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως τα ποσά των προστίμων έχουν καθοριστεί από τη Βουλή και προκύπτουν με μαθηματικό τύπο, ενώ υπάρχει συνάρτηση με το παράπτωμα της εκάστοτε εταιρείας.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου