Στους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Rollins, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έδωσε διάλεξη ο γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD.
Οι Αμερικανοί Φοιτητές επισκέφθηκαν παραγωγικούς και εκπαιδευτικούς φορείς των Αθηνών, νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, βιοτεχνικές και επιχειρηματικές μονάδες, στο πλαίσιο των Summer Courses του Προγράμματος Εxecutive MBA της Crummer Gratuate School of Business.
Ο Δρ. Λιάπης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αυξημένες δυσκολίες που συναντούν οι νέοι επιστήμονες, στα επαγγελματικά τους ξεκινήματα, στην Ελλάδα της συνεχιζόμενης και επιδεινούμενης Οικονομικής Κρίσης. Δυσκολίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διογκούμενη "φυγή εγκεφάλων" προς τις χώρες του εξωτερικού, το λεγόμενο "brain drain". Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αν και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στο Πανεπιστήμιο του Tufts της Βοστώνης είχε αντιμετωπίσει το επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και προσωπικό δίλημμα της μόνιμης παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, να μείνει και να δώσει τη μάχη στην πατρίδα του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους ψυχικώς πάσχοντες συμπατριώτες του, παρά τη δυσχερή πραγματικότητα, τόσο στον συνεχώς απαξιούμενο Δημόσιο Τομέα Υγείας, όσο και στο ιδιωτικό του ιατρείο.
Ένα ιατρείο το οποίο έχει ξεκινήσει την πορεία του εντός ενός φορο-ασφυκτικού και αφιλόξενου για τη νεανική επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος το οποίο είναι εν πολλοίς ακατανόητο στον γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό παραλογισμό του, για κάθε νέο άνθρωπο, ιδιαίτερα δε για νέους -όπως εκείνοι του ακροατηρίου- οι οποίοι φέρουν τις προσλαμβάνουσες του αγγλοσαξωνικού ακαδημαϊκού και κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος.
Παρουσιάζοντας, συνοπτικά, τις αιτίες της κρίσης που εδώ και 8 συναπτά έτη ταλανίζει την Ελλάδα, ο Δρ. Λιάπης υπογράμμισε την ανάγκη πάταξης της διαφθοράς και κάλυψης του διαχρονικού κενού που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική και πολιτική ανεπάρκεια, αλλά και η επίσης διαχρονική ευαλωτότητα της ελληνικής κοινωνίας σε λαϊκίστικες εξαπατήσεις.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Δεν ευθύνονται μόνον όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν τη χώρα, για αυτό "το χρονικό των χαμένων ευκαιριών". Για αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, όπου αντί να εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά αναπτυξιακά και παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, αρκούμαστε στη λαϊκίστικη κολακεία των ελαττωμάτων της κοινωνίας μας. Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι πολίτες, οι οποίοι για χρόνια δεν επέλεγαν τους πολιτικούς εκπροσώπους τους με γνώμονα το καλό της χώρας, αλλά με κριτήριο την εξυπηρέτηση των μικροσυμφερόντων τους ή και εντελώς ασκέπτως, στο πλαίσιο της ψήφου αντίδρασης και της, ακρίτως, συνολικής απαξίωσης του πολιτικού δυναμικού της χώρας μας.
Εχει πλέον έρθει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα για έναν τολμηρό επαναπροσδιορισμό εμπιστοσύνης της σχέσεως του λαού με τους πολιτικούς του αντιπροσώπους. Μιας εμπιστοσύνης που θα πολλαπλασιάσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική της πολιτείας και της κοινωνίας, φέρνοντας τη δυναμική παραγωγική επανεκκίνηση της Εθνικής μας Οικονομίας."
Τόσο κατά τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, όσο και στο γεύμα που παρατέθηκε στο τέλος της διάλεξης, ο Δρ. Λιάπης είχε ζωηρή συζήτηση με τους Αμερικανούς μεταπτυχιακούς φοιτητές (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήδη στελέχη επιχειρήσεων που παρακολουθούν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα για τη συμπλήρωση των ακαδημαϊκών τους προσόντων), καθώς και με τον Διδάσκοντα που τους συνόδευε, υποψήφιο Διδάκτωρα Greg Turkanik, Executive in Residence for International Business, αναφερόμενος και στη δική του πορεία και προοπτική ενεργούς συμμετοχής στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.
Οι Αμερικανοί Φοιτητές προσκάλεσαν τον Δρα Λιάπη να τους επισκεφθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλόριντα των Η.Π.Α., ώστε να έχουν την ευκαιρία και άλλοι συμφοιτητές τους να ενημερωθούν για τα ελληνικά δρώμενα και εκείνος ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τους να επιλέξουν να φιλοξενήσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του επόμενου καλοκαιριού, στο πλαίσιο του Προγράμματος International Business του Πανεπιστημίου τους, στα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, επισκεπτόμενοι παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις του Νομού και γνωρίζοντας από κοντά τις αναπτυξιακές προοπτικές, τις ομορφιές και τα τουριστικά αξιοθέατα της ελληνικής περιφέρειας.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου