ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το κλίμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει έκταση 131.957 km² και χαρακτηριζέται μικρή χώρα. Παρόλα αυτά όμως τα πολλά όρη που έχει, η μεγάλη θαλάσσια έκταση που την περιβάλει αλλά και οι πεδιάδες που βρίσκονται διάσπαρτες κάνουν το κλίμα πολύπλοκο. Aπο το δημοτικό σχολείο ακόμα στην γεωγραφία μαθαίναμε τις κλιματικές ζώνες. Όταν ήρθε η στιγμή να μπει το μικρόβιο της μετεωρολογίας στη ζωή μου το πρώτο που έκανα είναι να μάθω το κλίμα της πατρίδας μας. Να μάθω μερικά κλιματολογικά στοιχεία από τις βασικές πόλεις. Να έχω έναν σωστό μπούσουλα πριν αρχίσει να μου αρέσει και η πρόγνωση. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να κάνω αυτό το άρθρο που εξηγεί αυτα που ακόμα και επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν γνωρίζουν. Τις περιοχές της χώρας που έχουν τα ίδια καιρικά χαρακτηριστικά.
Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε με χρωματισμούς τον διαχωρισμό των περιοχών. Αυτή βέβαια είναι μια γενική εικόνα μιας και κατά τόπους πάντα υπάρχουν μικροδιαφορές. Σκοπός είναι να γίνουν γνωστά τα βασικά και οχι οι λεπτομέρειες.



(1) ΟΡΕΙΝΟ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Είναι οι περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε ένα υψόμετρο κατά μέσο όρο πάνω από 600-800m με βαρείς χειμώνες , διάρκειας, με ψύχος κατά διαστήματα. Τα καλοκαίρια ειναι δροσερά και τα κύματα καύσωνα σπάνια τις επηρεάζουν. Αυτές οι περιοχές καλύπτουν το όρος Ροδόπη, μεγάλο μέρος της δυτικής Μακεδονίας το όρος Όλυμπος και όλη την οροσειρά της Πίνδου έως και την Πελοπ/σο.

(2) ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Είναι οι περιοχές της χώρας που είναι πεδινές έως ημιπεδινες στο εσωτερικό της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Δηλαδή τα πεδινά - ημιπεδινά τμήματα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής,  Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Μαγνησίας ,Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Ευρυτανιας. Σε αυτές τις περιοχές ο χειμώνας είναι κρύος και κάποιες φορές το ψύχος παραμένει για κάμποσες ημέρες. Οι χιονοπτώσεις είναι μέτριες αλλά υπάρχουν και χρονιές με σημαντικούς παγετούς και υψηλή χιονόστρωση. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά αλλά με διαλείμματα καταιγίδων και κάποιων δροσερών ημερών. Σε περιόδους καυσώνων όμως σημειώνονται αρκετά υψηλές τιμές θερμοκρασίας σε κάποιες ευπαθείς περιοχές και πάνω από 40-43οC.


(3) ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Είναι οι περιοχές της χώρας που είναι πεδινές έως ημιπεδινές μακριά από την θάλασσα στο εσωτερικό της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοπ/σου. Δηλαδή τα πεδινά - ημιπεδινά τμήματα των νομών Αιτωλ/νιας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αχαΐας, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας. Οι χειμώνες είναι σχετικά κρύοι με κάποιους παγετούς σε περιόδους κυμάτων ψύχους. Οι χιονοπτώσεις είναι λίγες και μέτριες στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς. Υπάρχουν μόνο στην ανατολική Στερεά Ελλάδα κάποιες περιπτώσεις σημαντικών χιονοστρώσεων αλλά δεν συνοδεύονται από ισχυρό παγετό και με διάρκεια. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και θερμά. Όσο νοτιότερα τόσο πιο σπάνια διακόπτεται η καλοκαιρία από κάποιες καταιγίδες και τα διαστήματα δροσιάς είναι πολύ σύντομα. Σε περιόδους καύσωνα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες και σε κάποιες ευπαθείς περιοχές και πάνω από 41-43οC.

(4) ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Είναι όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας καθώς και τα νησιά. Οι χειμώνες είναι ηπιοι ειδικά στα δυτικά τμήματα όπου σπάνια παρατηρούνται χιονοπτώσεις ή παγετοί. Στο Αιγαίο οι κατά περίπτωση ψυχρές εισβολές αφήνουν στα βορειότερα νησιά κάποιες χιονοπτώσεις και λίγες ώρες παγετού. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά στα δυτικά και τα ανατολικότερα τμήματα που γειτνιάζουν με την Τουρκία και  κάποιες λίγες φορές σημειώνονται και πάνω από 38-39οC. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο όμως οι βόρειοι άνεμοι που παρατηρούνται πολύ συχνά κρατάνε την θερμοκρασία σε δροσερά επίπεδα και μάλιστα εκει σημειώνονται οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
-------------------------
Oπως φαίνεται λοιπόν η βόρεια Ελλάδα καλύπτει όλες τις περιοχές της περιγραφής (2) ενω η κεντρική Ελλάδα είναι η Στερεά Ελλάδα κατά βάση και κατά περιπτώσεις ο νομός Μαγνησίας. Η νότια τέλος χώρα είναι η Πελοπ/σο και τα νησιά των νοτίων πελάγων. Είναι μέγα λάθος να αναφέρεται η Θεσσαλία σαν κεντρική Ελλάδα από σχετικούς και άσχετους με την πρόγνωση και τον καιρό. Μια ματιά στα κλιματολογικά στοιχεία των σταθμών της ΕΜΥ της περιόδου 1955-2017 για την χειμερινή περίοδο θα σας πείσουν μιας και στη Θεσσαλία σημειώνονται από τις χαμηλότερες απόλυτα ελάχιστες της χώρας αλλά και σημαντικές χιονοστρώσεις ανά κάποια χρονικά διαστήματα.
Την θερινή περίοδο μπορεί να γίνει κάποιος διαχωρισμός μιας και η Θεσσαλία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Ενώ επηρεάζεται από καταιγίδες και κάποιες ημέρες σχετικά δροσερές , από την άλλη είναι πολύ επιρρεπής στην ζέστη και στα θερμά κύματα. Μάλιστα πολλές φορές σημειώνονται οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες στη χώρα. Έτσι καλύτερα είναι να την συμπεριλάβουμε στην Ανατολική ηπειρωτική χώρα παρά στην βόρεια μιας και τα θερμά γεγονότα είναι περισσότερα από τις μπόρες και τις δροσιές.

Συγγραφη: Bασίλης Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και Προγνώστης.
fb: Vassilis Panakoglou
Σελίδα στο fb: http://ift.tt/2pj0dQC



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Θεσσαλία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video