Την πλάτη τους στο νέο σύστημα υγείας που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ με τις πενιχρές απολαβές, γύρισαν τελικά οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί του Βόλου. Και αυτό καθώς από τις 65 θέσεις οικογενειακών γιατρών, δηλαδή γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, που προτείνει για την πόλη ο ΕΟΠΥΥ, εκφράστηκε ενδιαφέρον για το 30%.
Το ίδιο ποσοστό φαίνεται πως υπάρχει και πανελλαδικά, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει χθες την παράταση στην υποβολή αιτήσεων για σύναψη σύμβασης με τους γιατρούς.
Οι αλλαγές που υιοθετούνται είναι οι εξής: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων έως τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου, και αποστολής του φακέλου με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά έως την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου.
Αυξάνονται οι προκηρυχθείσες θέσεις οικογενειακών γιατρών, λόγω της τροποποίησης απόφασης του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους για την κάλυψη θέσης και σε όμορους Δήμους, με σκοπό να δοθούν περισσότερες επιλογές σύμβασης στους πολίτες. Παρέχεται η δυνατότητα σε γιατρούς με «πιστοποιητικό ιδιότητας Γενικής Ιατρικής αρ. 9 ΠΔ 38/04» να υποβάλουν αιτήσεις για την κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών. Αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός από την πρόσκληση ενδιαφέροντος οικογενειακών γιατρών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «το 30% των 65 θέσεων που προσφέρονται για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς καλύπτονται στον Βόλο βάσει του γενικότερου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε και γι’ αυτό ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε παράταση της προθεσμίας για τις συμβάσεις. Βέβαια οι αλλαγές που ανακοίνωσε, δεν ακουμπούν τα δύο βασικά ζητήματα που είναι οι αποδοχές και το ωράριο».
Κινητικότητα για επικουρικούς
Διαδοχικές συναντήσεις με τους επικουρικούς γιατρούς είχε χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και παράλληλα να διευθετηθεί το ζήτημα με όσους προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και θα πρέπει να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Στο Νοσοκομείο Βόλου υπηρετούν 22 επικουρικοί γιατροί, γύρω στους 80 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και περίπου 70 ειδικευόμενοι γιατροί.
Ο θεσμός των επικουρικών γιατρών εμφανίστηκε πιο έντονα στα Νοσοκομεία μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που μηδενίστηκαν οι μόνιμοι διορισμοί, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, και έπρεπε να καλυφθούν τα κενά.
Στη αρχή οι συμβάσεις τους ήταν για ένα χρόνο. Επειδή, όμως κάλυπταν σοβαρές ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και οι προσλήψεις μονίμων δεν έρχονταν, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα της ανανέωσης των συμβάσεων. Εξάλλου οι περισσότεροι επικουρικοί γιατροί αμείβονται από το Νοσοκομείο Βόλου.
«Έχουμε επικουρικό γιατρό ο οποίος δουλεύει στο Νοσοκομείο Βόλου τέσσερα χρόνια» τόνισε ο διοικητής κ. Ματθαίος Δραμητινός και πρόσθεσε πως «συνολικά οι επικουρικοί γιατροί στο «Αχιλλοπούλειο» ανέρχονται στους 22. Από αυτούς οι εννιά αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ και οι υπόλοιποι από το Νοσοκομείο. Για τους δεκατρείς επικουρικούς γιατρούς που αμείβονται από εμάς, το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις και η πληρωμή τους θα γίνεται κανονικά. Για τους εννιά που είναι μέσω ΕΣΠΑ και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μέσα στον χρόνο το υπουργείο Υγείας τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθούν απευθείας οι συμβάσεις στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων απ’ όπου θα πληρώνονται. Άρα με το που λήγει η σύμβαση που έχουν μέσω ΕΣΠΑ, θα μπορούν άμεσα, να μετακινηθούν στο υπουργείο Υγείας».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου