Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πρέβεζα και την Πάτρα.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Περιβολοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούμε στο σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος υπό τον τίτλο: «Το Φρούριο και οι γειτονιές του. Ιστορία και περιβάλλον μέσα και γύρω από το βυζαντινό κάστρο της πόλης μας».
Στόχος μας ήταν να δούμε από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα κάστρα ή οχυρωματικά έργα διαφόρων εποχών, να γνωρίσουμε το περιβάλλον στο οποίο κτίστηκαν, τον τρόπο και τα υλικά δομής, αλλά και να φανταστούμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.
Η περιήγηση μας ξεκίνησε από τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά τείχη της αρχαίας Νικόπολης, της πόλης που ίδρυσε ο Οκταβιανός, ο μετέπειτα ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα της Αιγύπτου (Άκτιο, 31 π.Χ.). Εκτός από τα τείχη, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές με τα όμορφα ψηφιδωτά τους, αλλά και τα πλούσια εκθέματα του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Φεύγοντας από τη Νικόπολη κατευθυνθήκαμε προς το κάστρο του Παντοκράτορα, ένα από τα τρία κάστρα της Πρέβεζας. Κτίστηκε από τον Αλή Πασά για να ελέγχει την είσοδο του Αμβρακικού και προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής. Από εκεί καταλήξαμε στην παραλία και το λιμάνι της Πρέβεζας, για φαγητό και περίπατο δίπλα στη θάλασσα.
Επόμενος προορισμός μας το ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου, ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Η ημέρα μας ολοκληρώθηκε με το πέρασμα της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και την άφιξή μας στην πόλη της Πάτρας. Επισκεφθήκαμε τον περικαλλή ναό του Αγίου Ανδρέα, όπου ακούσαμε να ψάλλονται οι Χαιρετισμοί και απολαύσαμε το φαγητό και τον βραδινό περίπατο στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης.
Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Κάστρο της Πάτρας, που ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι.) και στην πορεία των χρόνων γνώρισε πολλές προσθήκες και επισκευές. Τάφροι, πύργοι και προμαχώνες ενισχύουν τα ισχυρά τείχη του, ενώ στο εσωτερικό του ελιές, πορτοκαλιές και αγριολούλουδα δημιουργούν μια όαση πρασίνου. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως το Ρωμαϊκό Ωδείο και τον Ιππόδρομο, το ναό του Παντοκράτορα, τα σκαλιά της Γεροδημοπούλου, την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και το θέατρο Απόλλων.
Αποχαιρετήσαμε την Πάτρα προς το μεσημέρι και συνεχίσαμε την περιήγησή μας στο Κάστρο –Οινοποιείο της Αχάια Κλάους, που χρονολογείται από το 1861. Εκεί δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η περίφημη «Μαυροδάφνη», ενώ στα βαρέλια του κελαριού φυλάσσεται κρασί από το 1873.
Κατά την επιστροφή μας πραγματοποιήσαμε μια σύντομη στάση στο κάστρο του Ρίο, οχυρωματικό έργο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄. Κτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκών οχυρώσεων, απέναντι από το κάστρο του Αντιρρίου, ώστε έτσι να ελέγχεται το θαλάσσιο πέρασμα από το Ιόνιο Πέλαγος στον Κορινθιακό Κόλπο.
Τελευταία σύντομη στάση μας, το ιστορικό Γαλαξίδι με το γραφικό λιμανάκι του.
Η επιστροφή μας βρήκε πλούσιους σε εικόνες και γνώσεις. Είδαμε κάστρα, μάθαμε τοπική ιστορία, φτάσαμε σε μέρη της Ελλάδας που δεν είχαμε ξαναεπισκεφθεί. Ζήσαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία και συνδυάσαμε την μάθηση με την αναψυχή.
Συνοδοί και συνοδοιπόροι στην επίσκεψή μας ήταν οι εκπαιδευτικοί Πλεσιώτη Κωνσταντίνα, Γκούμας Δημήτρης, και Τσαντίλας Σωτήρης, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Μεγαλοχωρίου
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου