Με αφορμή την 137η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρθρα – αναδρομές στην πολεοδομική εξέλιξη της πόλης μας.
Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στον πρώτο Δήμαρχο της πόλης μας μετά την απελευθέρωση, τον Κωνσταντίνο Ραδινό, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, απετέλεσε τον θεμελιωτή του σύγχρονου και πολύ θελκτικού προσώπου που παρουσιάζει η γενέτειρά μας.
Τα Τρίκαλα μετά την απελευθέρωση παρουσίαζαν την εικόνα μιας τουρκόπολης του 19ου αιώνα χωρίς κανένα κανόνα δόμησης. Μικρά μαγαζιά, παράγκες, στάβλοι, παλιά ετοιμόρροπα κτίσματα κατελάμβαναν άναρχα όλη την έκταση αυτού που αποκαλούμε σήμερα «Κέντρο των Τρικάλων».
Το 1884, ο νεοεκλεγείς με σπουδές ιατρικής στην Γαλλία Ραδινός, προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο Γαλλική εταιρία και ανέθεσε την εκπόνηση του σχεδίου της πόλης στον μηχανικό Ποτέσσαρο.
Προτάθηκε αμέσως στον Ραδινό η κατασκευή δύο ευρύχωρων καθέτων οδικών αξόνων που θα διέσχιζαν την πόλη από το ένα άκρο στο άλλο. Στο σημείο τομής των αξόνων (Κονδύλη-Ασκληπιού και Τσιτσάνη) υπήρξε η πρόβλεψη δημιουργίας πλατειών στα πρότυπα της ρυμοτομίας των ευρωπαϊκών πόλεων.
Δείχνοντας πολιτική βούληση πρωτόγνωρη στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας, ο Ραδινός αποφάσισε το 1884 την απαγόρευση οικοδόμησης νέων οικιών αλλά και την επιδιόρθωση των παλαιών δημιουργώντας ένα τρομερό κύμα διαμαρτυριών εναντίον του.
Δίχως να πτοηθεί, τον επόμενο χρόνο προχώρησε στο γκρέμισμα όλων των κτισμάτων που παρεμπόδιζαν την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού σχεδίου. Ταυτόχρονα ανέθεσε στη Γαλλική εταιρεία την κατασκευή της κεντρικής γέφυρας και του σιδηροδρομικού σταθμού.
Όπως ήτανε «φυσιολογικό» στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο Ραδινός καταψηφίστηκε. Άφησε όμως αξεπέραστη παρακαταθήκη αιώνων για την πόλη μας.
Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο του «ανταμείφθηκε» με την ονοματοδοσία μίας μικρής οδού στην συνοικία της «Μπάρας».
Με αφορμή την ανάπλαση των κεντρικών πλατειών της πόλης μας και επικαλούμενος το ρηξικέλευθο πνεύμα της σημερινής δημοτικής αρχής, θα πρότεινα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο να σκεφθεί την μετονομασία μίας των πλατειών («Πλατείας Κιτριλάκη» ή της «Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου») σε «Πλατεία Ραδινού».
Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου