ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Απ' το Κείων το νόμιμον - στο ''ΣΥΡΙΖΕΩΝ το... νόμιμον (!!!)

''  Αν   δ ε ν    μπορεί κάποιος    να ζει καλά //  ας μην ζει κακά ''

Δηλαδή  σύμφωνα με το  έθιμο των κατοίκων  της Κέας ή Τζιας – οι  οποίοι με  γενεσιουργό αιτία την πολιορκία της από τους Αθηναίους  , προχώρησαν σε  μια βαριά απόφαση , όπως   την αναφέρει ο Στράβων να παίρνουν  κώνειο όσοι ξεπερνούσαν τα εξήντα χρόνια  ζωής τους και να πεθαίνουν , ώστε να επαρκεί η τροφή  για τους υπόλοιπους '' προσέταττε γαρ ο νόμος   τους υπέρ εξήκοντα έτη γεγονότας κωνειάζεσθαι και του  διαρκείν τοις άλλοις την τροφήν ''

-  Μια γουλιά  κώνειο -δηλητήριο , λοιπόν , δυο  κουβέντες παρηγοριάς από τους     περιλειπόμενους , που ξέρουν ότι θα βρεθούν κι αυτοί αργά ή γρήγορα μπροστά στο ίδιο σταυροδρόμι , στο ίδιο έθιμο και ιδού μια γρήγορη και ριζική  λύση για τους συν- ταξιοδοτικούς που δεν μπορεί , θα ταλάνιζε και τους αρχαίους ημών , αφού όλα από αυτούς τα έχουμε πάρει , τα καλά και  τα κακά

-''  Κ ε ί ο ν     το ν ό μ ι μ ο ν  '' [ ιστορικά ]

- Με το υποδειγματικό   πολιτικό σύστημα της αρχαίας   Κέας ασχολήθηκε   και ο  μεγάλος   φιλόσοφος  Αριστοτέλης   στο   σύγγραμμά  του ''  Κείων  Πολιτεία '' του οποίου όμως   διασώζεται ένα μόνο απόσπασμα. Από την Κέα καταγόταν και κι ο νομοθέτης Αριστείδης   ... που φημιζόταν σε όλη  την επικράτεια για τους πρότυπους  κι αυστηρούς του νόμους , ένας εκ των οποίων  ήταν το '' Κίον  το νόμιμον '', ένα ιδιάζον  έθιμο – μοναδικό στην Ελλάδα – που διατηρήθηκε μέχρι την επικράτηση  του '' α υ τ ε κ ω ν ι ά ζ ο ν τ ο '' , αυτοκτονούσαν  δηλαδή με κώνειο   από το φυτό  Μανδραγόρας   .

- Ο πολίτης   που ένιωθε ότι δεν είναι  πια χρήσιμος στην κοινωνία απ' τα γεράματα , όφειλε να εκθέσει  στους άρχοντες τους λόγους της απόφασής του , ώστε  να του δοθεί  άδεια αυτοκτονίας . Παρουσία των συμπολιτών του και μετά από εορταστική ιεροτελεστία  έπινε το κώνειο .

Έτσι πετύχαινε ώστε η ανάγκη  εξασφάλισης   τροφής για  τους πιο νέους -  σε        μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι  έφταναν σε μεγάλη ηλικία [...]  
Σύμφωνα με την ιστορία το τζιώτικο κώνειο ήταν αυτό που είχε πιει
 κι ο  Σωκράτης  [...]

-          '' Κείων  το νόμιμον ''    διαχρονικό  - Τι έγραφε ο  Ντοστογιέφσκι ;
 '' Ήξεραν  για το θάνατο ,αλλά δεν τους   τάραζε. Οι γέροντες πέθαιναν ήσυχα , όπως   όταν κανείς αποκοιμιέται , τριγυρισμένος από φίλους   που τους αποχαιρετούσαν και με χαμόγελα τους κατευόδωναν . Δεν έκλαιγαν , γιατί δεν το θεωρούσαν απώλεια .


Ο θάνατος    ήταν γι' αυτούς   το ήσυχο τέλο τους ... Είχαν έτσι , νομίζω, μεγάλη επικοινωνία με τους   νεκρούς . Δεν καταλάβαιναν , γιατί τους ρωτούσαν για την αιώνια ζωή . Ήταν φανερό ότι δεν τους απασχολούσαν τέτοια φαινόμενα , γιατί  πίστευαν ακράδαντα σε αυτήν''

-                     Φ. Ντοστογιέφσκι :  '' Το όνειρο ενός γελοίου ''  1877                                                                        
- Στο επόμενο :
 ''Το  Κείον Νόμιμον '' λύση''  για τους ''νεκροπομπούς''  Συριζαίους … - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ : Η  πρώτη φορά ''Αριστερά'' θα επαναφέρει σε ισχύ το  νόμο :

-

-  Για την  επιλογή- επιμέλεια :  Αντώνης   Κ. Πρεκατές  , δάσκαλος   Τρίκαλα   25- 9- '18                                              



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Θεσσαλία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video