ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Δράσεις 4ου Γυμνασίου Τρικάλων "Γ.Σεφέρης" στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις-δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Θεματικής εβδομάδας με θέμα «Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα Δικαιώματα» από 15/04/2019 έως 19 /04/ 2019  στο  4ο Γυμνάσιο  Τρικάλων « Γιώργος Σεφέρης».

Υλοποιήθηκαν δράσεις από εκπαιδευτικούς του σχολείου σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αλλά και από φορείς που ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη προθυμία στο αίτημά μας, πλαισιώνοντας με τη σειρά τους τη θεματική εβδομάδα.

Η Θεματική εβδομάδα ξεκίνησε με αφιέρωμα στην 15η Απριλίου, θλιβερή επέτειο βομβαρδισμού της πόλης από Γερμανικά «στούκας». Ο κ. Κων/νίδης Δημήτρης παρουσίασε στους μαθητές της Γ΄ τάξης φωτογραφικό υλικό της εποχής από τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έδωσε στοιχεία για τους νεκρούς και τόνισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης για την αποφυγή του πολέμου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Θεματικής «Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα Δικαιώματα» προσκλήθηκε στο σχολείο η συγγραφέας κ. Μαρούλα Κλιάφα. Οι μαθητές της Α΄ τάξης υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων του σχολείου κ. Μιχαλάκη και κ. Γουρζιώτη, διάβασαν το λογοτεχνικό βιβλίο της κ. Μαρούλας Κλιάφα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» και συζήτησαν μαζί της για τις πηγές έμπνευσής της και για τα θέματα που θίγει στο βιβλίο της, όπως η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός.

Οι μαθητές εμπνεύστηκαν από την κ. Κλιάφα και χάρηκαν όταν ανταποκρίθηκε στην επιθυμία τους να υπογράψει βιβλία της που είχαν μαζί τους.
Επίσης, εκπαιδευτικοί του σχολείου πραγματοποίησαν δράσεις σε θέματα όπως: ασφαλής και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, σχολικός εκφοβισμός, ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα του  παιδιού.

Η Γ΄ τάξη υπό τον συντονισμό της κ. Αντωνούλα και κ. Ράμπια συμμετείχε στη δράση «Μια εικόνα χίλιες λέξεις», προσπαθώντας να αναλύσει το έργο «The untouchables» του Κουβανού Καλλιτέχνη Erik Ravelo. Η δράση περιελάμβανε προβολή βίντεο για τα δικαιώματα του παιδιού, παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη, συζήτηση και σχολιασμό των έργων, αναζήτηση του μηνύματος και συσχετισμό με έντονα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, όπως: εμπορία οργάνων, trafficking, κακοποίηση.

Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας  Δήμου Τρικκαίων  για θέματα έμφυλης βίας. Οι μαθητές μέσω βίντεο και διαφανειών ενημερώθηκαν για την έννοια, τις διαστάσεις και τις αιτίες του φαινομένου. Επιπλέον,  συζήτησαν με τη νομικό του κέντρου για το δίκτυο υποστήριξης και τον τρόπο που το κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τα θύματα ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τους μαθητές όλου του σχολείου η ενημέρωση από το μέλος της ομάδας εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, κ. Ζάχου Βασιλική για την έννοια του εθελοντισμού, τις αξίες που προάγει, καθώς και τα οφέλη που απορρέουν όχι μόνο για τους αποδέκτες, αλλά και για όσους προσφέρουν εθελοντικό έργο. Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών».
 
Στο πλαίσιο της ενότητας «Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων» ο κ. Καρανίκας Ιωάννης, φαρμακοποιός, μίλησε στους μαθητές της Β΄ τάξης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του καπνού. Επισήμανε τις χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, τον εθιστικό ρόλο της νικοτίνης και τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, στην υγεία του ανθρώπου.

Συζήτησε με τους μαθητές τους λόγους για τους οποίους ο έφηβος μπορεί να ξεκινήσει να καπνίζει, εστίασε στη σημασία της πρόληψης, καθώς και στα οφέλη  από την διακοπή του καπνίσματος. Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση και διατύπωσαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.

Επίσης, πάνω στο ίδιο θέμα με τους μαθητές της Α΄ τάξης  υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια από την  κ. Σουλιώτη Ρίτσα, συνεργάτιδα του Κέντρου  Πρόληψης Τρικάλων του ΟΚΑΝΑ. Η κ. Σουλιώτη προσέγγισε το θέμα εξαρτήσεις-εθισμοί δίνοντας έμφαση στους προστατευτικούς παράγοντες, όπως φίλοι, οικογένεια, κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των εφήβων για την αποφυγή του εθισμού και των εξαρτήσεων.

Στην Θεματική ενότητα «Κυκλοφοριακή αγωγή και οδική ασφάλεια», εκπρόσωποι της Τροχαίας Τρικάλων, ενημέρωσαν τους μαθητές της Γ΄ τάξης για τις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, αναφέρθηκαν σε στατιστικά στοιχεία και σε περιστατικά, καθώς και στη σχέση αλκοόλ και τροχαίων, δεδομένου ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην οδική συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι έφηβοι μαθητές ως πεζοί, ποδηλάτες, συνεπιβάτες  κ.α και τόνισαν τη σημασία της πρόληψης. Οι μαθητές της Β΄ τάξης ενημερώθηκαν για το ίδιο θέμα από ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου με ομιλήτρια την κ. Κατσικαβέλα που παρουσίασε πλούσιο οπτικό υλικό με βίντεο, στατιστικά, γελοιογραφίες προς σχολιασμό, το οποίο πυροδότησε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο ποδηλατικός όμιλος Τρικάλων «Κρόνος» ενημέρωσε τους μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας για τη σημασία της άσκησης και πόσο βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση η χρήση του ποδηλάτου. Ταυτοχρόνως, έγινε παρουσίαση αγωνιστικού ποδηλάτου στους μαθητές. Επιπλέον, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για θέματα ασφάλειας  και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη των τμημάτων Α2 και Α4 με συνοδούς καθηγητές την κ. Τζανάκου την κ. Κούκου και τον κ. Μιχαλάκη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Στη συνέχεια οι ίδιοι μαθητές επισκέφτηκαν την Πυροσβεστική υπηρεσία Τρικάλων, όπου ενημερώθηκαν για το πολύτιμο έργο των πυροσβεστών σε θέματα προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη των μέσων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην κατάσβεση και στη διάσωση, είδαν την ειδική πυροσβεστική στολή και τα βασικά εξαρτήματά της και πήραν απαντήσεις σε απορίες που είχαν. Κεντρικό σύνθημα των δράσεων «Ενημερώνομαι, Ευαισθητοποιούμαι, Προστατεύομαι, Προλαμβάνω».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής είχε η παρουσίαση και το βιωματικό εργαστήρι ΚΑΡΠΑ που πραγματοποίησε η κ. Γιοβανοπούλου Ελένη, συνεργάτιδα του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Τρικάλων.  Ο όρος ΚΑΡΠΑ αναφέρεται στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, δηλαδή μια αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο (διασώστης) προκειμένου να διατηρήσει στη ζωή ή και να επαναφέρει ένα άτομο το οποίο δεν αναπνέει (θύμα). Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο προσέγγισης και εκτίμησης της κατάσταση του θύματος, για τα απαιτούμενα στάδια στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και για το δίκτυο απινιδωτών που βρίσκεται σε δημόσιους χώρους του Δήμου Τρικκαίων σε περίπτωση ανάγκης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε εκπαιδευτικό πρόπλασμα και να κάνουν χρήση απινιδωτή.

Στη Θεματική ενότητα «Διατροφή και ποιότητα Ζωής» οι μαθητές της Α΄ τάξης, υπό τον συντονισμό της κ. Ράμπια καθηγήτριας εικαστικών, συμμετείχαν στη δράση «Τέχνη και Διατροφή» με έργα του  Jusepe Arcimboldo. Επίσης, η  κ. Κούκου, καθηγήτρια οικιακής οικονομίας, ενημέρωσε τους μαθητές της Β΄ τάξης για τη σημασία της Ισορροπημένης Διατροφής στην υγεία των εφήβων. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα Διατροφής-Άσκησης-Υγείας από τα μέλη της ομάδας Life Walkers Κρασέ Αργυρώ Δρ. κλινικός εργοφυσιολόγος, Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος, Νίντου Ελένη και Βλιώρα Μαρία Μοριακοί βιολόγοι, Καπνιά Αρετή.

Η κ. Καπνιά Αρετή και η κ. Παπαγιαννοπούλου  εστίασαν στο ρόλο της άσκησης και της σωστής διατροφής στην καλή φυσική κατάσταση και ενέργεια του οργανισμού, καθώς και στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων. Τέλος, οι μαθητές της Γ΄ τάξης με τους συνοδούς καθηγητές τη Δ/ντρια κ. Τσιοτινού Αθανασία, Μαρούση Ματίνα και Χριστάνα Νίκη επισκέφτηκαν το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων και είχαν την τύχη και τη χαρά να ενημερωθούν για θέματα Διατροφής-Άσκησης-Υγείας από τον πρόεδρο του τμήματος κ. Κουτεντάκη Γιάννη, ο οποίος ξενάγησε τους μαθητές στη σχολή, τους έδειξε τα εργαστήρια και τόνισε την αξία της καθημερινής άσκησης στη ζωή μας. Οι μαθητές μας είδαν και το καινούριο συνεδριακό κέντρο της σχολής, το οποίο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Την τελευταία μέρα διοργανώθηκαν αγώνες Μπάσκετ και βόλεϊ  μεταξύ των μαθητών της Γ΄ τάξης με συντονιστές του καθηγητές φυσικής Αγωγής του σχολείου κ. Γραμμένο και κ. Μαντζάνα,  προκειμένου να τονιστεί ο  ρόλος των αθλητικών δραστηριοτήτων στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων.

Τέλος, στο πλαίσιο της Θεματικής ««Δημοκρατική συνύπαρξη και ανθρώπινα Δικαιώματα» πραγματοποιήθηκαν δύο διδακτικές επισκέψεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Την Πέμπτη, 18 Απριλίου οι μαθητές με συνοδούς τον κ. Μιχαλάκη, ο οποίος ξενάγησε τους μαθητές, την κ. Αντωνούλα, την κ. Κατσικαβέλα και την κ. Βαρμπομπίτη επισκέφτηκαν την Εβραϊκή Συναγωγή, το τζαμί του Οσμάν Σαχ και τον Άγιο Κωνσταντίνο, επιθυμώντας να τονιστεί η συνύπαρξη αυτών των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στα Τρίκαλα στο πέρασμα των χρόνων.

 Έγινε προσπάθεια  επισήμανσης με αυτόν τον τρόπο του αναφαίρετου δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να υπερασπίζεται ελεύθερα αυτό που πιστεύει, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες. Στο ίδιο πνεύμα, την Παρασκευή, 19 Απρίλίου οι μαθητές με συνοδούς τη Διευθύντρια κ. Τσιοτινού, τον κ. Μιχαλάκη, την κ. Γουρζιώτη, την κ. Βαρμπομπίτη και την κ. Ζαννιά και τον κ. Τριαναταφύλλου επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τις υπεύθυνες του Μουσείου, «μεταμορφώθηκαν» σε μαθητές παλιότερων εποχών στην Ελλάδα, κάθισαν στα παλιά ξύλινα θρανία, παρακολούθησαν βίντεο για τη δημιουργία των βράχων των Μετεώρων, εντόπισαν τη διαφορά του χτες με το σήμερα στην ελληνική εκπαίδευση, διαπιστώνοντας πως η εκπαίδευση είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η διδακτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, όπου τονίστηκε για μια ακόμη φορά πως η ελεύθερη επιλογή της θρησκείας αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς και τους ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σχολείου, χωρίς τη συμμετοχή και τη σύμπραξη των οποίων δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η Θεματική Εβδομάδα στο σχολείο μας.

Οι Συντονίστριες της Θεματικής Εβδομάδας
Τσιοτινού Αθανασία
Μαρούση Σταματική
 





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Θεσσαλία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video