Η επίσκεψη σε ένα νεκροταφείο συνήθως συνδέεται με ένα θλιβερό γεγονός, έναν θάνατο, μια απώλεια, ένα πένθος. Όμως, μπορεί να γίνει και αφορμή για να γνωρίσουμε με τρόπο βιωματικό πτυχές της ιστορίας ενός τόπου.
Έτσι, την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, οι μαθητές του Γ1 τμήματος, της κατεύθυνσης Οικονομίας και Πληροφορικής του 5ου Λυκείου Τρικάλων επισκέφθηκαν το παρακείμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του μαθήματος της Ιστορίας Προσανατολισμού (Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας), με πρωτοβουλία της διδάσκουσας, κα Πλεσιώτη Κων/νας.
Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διττός. Καταρχήν θελήσαμε να επισκεφθούμε τον τάφο του Γεωργίου Κονδύλη και με αφορμή αυτή την επίσκεψη να γνωρίσουμε καλύτερα την προσωπικότητά του, αλλά και την εποχή του.
Ο Γ. Κονδύλης ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ταραγμένη πολιτική ζωή της χώρας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Εξελέγη πολλές φορές βουλευτής Τρικάλων, ενώ διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου 1936, σε ηλικία 57 χρονών.
Η σωρός του μεταφέρθηκε με το τρένο, στα Τρίκαλα, για να ταφεί δίπλα στον τάφο της μητέρας του, όπως ήταν η επιθυμία του.
Μετά την αναφορά στον Κονδύλη, η προσοχή μας εστιάστηκε στα μνήματα των πεσόντων από το 1940 ως το 1950. Τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα, καθώς στο συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι ενταφιασμένος ο πρώτος νεκρός του πολέμου του 1940, ο Ελευθέριος Ντάσκας, αλλά και αρκετά θύματα του Εμφυλίου από την πλευρά του επίσημου Ελληνικού Στρατού.
Οι παρατηρήσεις των μαθητών αποτέλεσαν έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τις αξίες της φιλοπατρίας και του ηρωισμού. Παράλληλα όμως, έντονος υπήρξε ο προβληματισμός για τα δεινά του Εμφυλίου και τον διχασμό που προκάλεσε επί δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία.
Ο περίπατός μας στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο μας βοήθησε να επιστρέψουμε για λίγο στο παρελθόν και να το ανακαλύψουμε μόνοι μας, έξω από τα στενά πλαίσια της σχολικής τάξης και της τυποποιημένης ύλης των σχολικών εγχειριδίων.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου