Τον δικό του «Γολγοθά» ζει τους τελευταίους μήνες ένας μαθητής Λυκείου από τον Βόλο. Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και η περιπέτειά του έχει κινητοποιήσει καθηγητές και φορείς προκειμένου να δώσουν λύση. Το παιδί ζει επί μήνες σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα με μια οικογένεια που τον στηρίζει, αλλά το μόνο της εισόδημα είναι μια σύνταξη.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με φορείς, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει έναν μαθητή Λυκείου από τον Βόλο που διαμένει τους τελευταίους μήνες, μαζί με την οικογένειά του, σε σπίτι χωρίς ρεύμα.
Ο μαθητής της πρώτης Λυκείου δεν είχε αποκαλύψει σύμφωνα με τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι του τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε κανέναν. Ωστόσο, συμμαθητές του από το σχολείο αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και προσέγγισαν τη διευθύντρια του σχολείου.
Η διευθύντρια μίλησε με τον ανήλικο και την οικογένειά του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μετά από επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ήρθε σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο μαθητής μένει μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του και ολόκληρη η οικογένεια συντηρείται από μία σύνταξη. Μάλιστα, ένα από τα αδέρφια του μαθητή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Προσπαθώντας να βγάλει λίγα χρήματα, ο μαθητής δεν το βάζει κάτω και κάνει περιστασιακές δουλειές βοηθώντας σε καταστήματα, για το χαρτζιλίκι.
Η διευθύντρια του Λυκείου ήρθε σε επαφή με την Δευτεροβάθμια και σε πρώτη φάση ζητήθηκε η συνδρομή του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», που έδωσε στον μαθητή ρούχα και φόρμες για το σχολείο.
Η κοινωνική ευαισθησία της διευθύντριας δεν σταμάτησε εκεί. Σε επικοινωνία που είχε με τη ΔΕΗ διαπιστώθηκε πως η οικογένεια του νεαρού πληροί τα κριτήρια ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αλλά δεν το γνώριζε και δεν είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επικοινώνησε με τον πρόεδρο των λογιστών στον Βόλο που θα αναλάβει, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά η οικογένεια του παιδιού, τις διαδικασίες της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο προϊστάμενος της ΔΕΗ κ.Βασίλης Κουπριντζιώτης για να επανασυνδεθεί το ρεύμα μόλις υποβληθεί η αίτηση. Τα χρήματα που απαιτούνται για την επανασύνδεση θα δοθούν από τον σύλλογο διδασκόντων. Επίσης ο σύλλογος μερίμνησε ώστε να δοθεί ένα μικρό ποσό χρημάτων στον μαθητή. Τη σίτιση και την ένδυση της τετραμελούς οικογένειας ανέλαβε η Μητρόπολη Δημητριάδος.
«Οι εκπαιδευτικοί, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο σύλλογος διδασκόντων, η Μητρόπολη και οι άλλοι φορείς έδρασαν άμεσα και αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Όμως, σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε στην υπέρβαση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών, ούτε στη φιλανθρωπία της εκκλησίας και των πολιτών. Πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους ανήλικους νέους και τους μαθητές, καθώς αποτελούν τα αθώα θύματα αυτής της κατάστασης. Ελπίζουμε ο μαθητής να κάνει Πάσχα με ρεύμα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελλίδης.
Δεκάδες παιδιά με προβλήματα
Το περιστατικό με τον μαθητή Λυκείου στον Βόλο δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Συνολικά 241 μαθητές στη Μαγνησία σιτίζονται με πρωινά, με τη βοήθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Πρόσφατα, το φως της δημοσιότητας είδαν άλλα τρία περιστατικά με «θύματα» ανήλικους μαθητές. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε μαθήτρια στην Αγριά που διάβαζε στο πεζοδρόμιο κάτω από το φως του δημοτικού στύλου, καθώς στο σπίτι της το ρεύμα ήταν κομμένο.
Παρόμοια περιστατικά με δύο μαθητές που δεν είχαν ρεύμα στο σπίτι τους είχαν αποκαλυφθεί και από τον κ. Σαβελίδη. Μάλιστα στη μια περίπτωση υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής που χρησιμοποιούσε το αδερφάκι του μαθητή. Ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούσε το παιδί να χρησιμοποιήσει την συσκευή.
Το άλλο παιδί διάβαζε με φως από το γκαζάκι του κάμπινγκ.
Στις 11 Φεβρουαρίου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέστειλε υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας, τους Υφυπουργούς όπως και στους βουλευτές Μαγνησίας, ζητώντας να μεριμνήσουν για την προστασία μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια.
Σήμερα θα υποβάλει εκ νέου το αίτημα στους ίδιους αποδέκτες προκειμένου να βρεθεί λύση.
Στο υπόμνημά της η Διεύθυνση ζητά μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια όπως την παροχή μαθητικού επιδόματος, στη χορήγηση του οποίου θα πρέπει να εμπλέκονται οι σύλλογοι διδασκόντων και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και με ειδική μέριμνα, ώστε οι παροχές αυτές να μην αξιοποιούνται από τρίτους αλλά από τους ίδιους μαθητές.
Επίσης ζητά τη διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου για να μην σημειώνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, υδροδότησης και άλλων παροχών σε οικογένειες μαθητών, την πλήρη σίτιση των παραπάνω μαθητών, αλλά και την επιχορήγηση του αντιτίμου για σχολικές δραστηριότητες των μαθητών όπως τις εκδρομές και τις διδακτικές επισκέψεις.
Παράλληλα, ο κ. Σαβελίδης ζητά να υπάρχει συχνή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα δικαιώματα κοινωνικών παροχών τόσο των ίδιων των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου