«Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μεγαλώνει σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικών επεισοδίων… αυτός υπήρξε ο βασικός γνώμονας των ομιλητών της ημερίδας. Οι πανεπιστημιακοί και οι επιστήμονες από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (που από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργεί στα Τρίκαλα), τον Ε.Φ.Ε.Τ. και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (με παρόντα τον πρόεδρό της κ. Μιχάλη Μούσιο), συζήτησαν για τη μείωση της προσθήκης αλατιού.
Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού, ειδικότερα στο ψωμί.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργασιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Νομού Τρικάλων και σε εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί όπως η ειδική εκδήλωση στον Μύλο το 2015 όπου πολλά παιδιά ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. Όπως τόνισε, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά «με νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για την ευζωία, στα Τρίκαλα, την πόλη του Ασκληπιού, την πόλη του νέου Τμήματος διατροφολογίας, διαιτολογίας», ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία ενόψει του προγράμματος των βιολογικών γευμάτων στα σχολεία.
«Το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων φέτος συμπληρώνει 84 χρόνια από την ίδρυσή του. Όλα αυτά τα χρόνια οι φούρνοι της γειτονιάς προσφέρουν, το ψωμί, το βασικότερο είδος της διατροφής που δεσπόζει σε κάθε τραπέζι στους Τρικαλινούς καταναλωτές.
Στόχος των αρτοποιών του Νομού είναι η προσεγμένη παραγωγή προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι, με τα καλύτερα κι αγνότερα υλικά από παραδοσιακές συνταγές και η παρουσίαση και διάθεσή τους στους καταναλωτές» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Τρικάλων Λάμπρος Κόγιας τονίζοντας ότι η εσπερίδα αποτελεί την πρώτη από μία σειρά δράσεων που θα υλοποιήσει το Σωματείο με σκοπό την ενημέρωση τόσο των μελών του όσο και των καταναλωτών.
Κατά την ημερίδα αναλύθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
-«Διατροφικές πηγές άλατος και βιολειτουργικά τρόφιμα» από την Δρ. Όλγα Γκορτζή, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-«Υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της υπέρτασης» από τον Δρ. Οδυσσέα Ανδρούτσο, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Παν/μιου Θεσσαλίας
-«Στρατηγική μείωσης του αλατιού στην Ελλάδα: Δράσεις και προκλήσεις» από τον κ. Θεοφάνη Γεωργόπουλο, μέλους Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ., Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- «Δράσεις και προκλήσεις στην προσπάθεια μείωσης αλατιού στο ψωμί» από τον κ. Μιχάλη Μούσιο, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Ο κ. Μούσιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Ομοσπονδίας προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του αλατιού στο ψωμί. Επίσης, δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους παραβρισκόμενους σχετικά με τη διαφορά του φρέσκου με το κατεψυγμένο ψωμί και προέτρεψε οι καταναλωτές να προτιμούν το φούρνο της γειτονιάς.
Εντυπωσιακό ήταν το κλείσιμο της ημερίδας με «Το αλάτι των παιδιών», μουσικοκινητικό με στίχο από μαθητές της β’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. (Παρουσίαση: κ. Γούκος Δημήτριος, Δ/ντής 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων. Επιμέλεια: Λαμπρίδη Μαίρη, Μπραζιτίκου Κατερίνα, Μαργώνη Λίνα, Κατσαρέλης Σπύρος).
Η ημερίδα έκλεισε με ευσιγνωσία σε διάφορα είδη ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, προσφορά του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων.
Το Σωματείο Αρτοποιών Νομού Τρικάλων ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου για τη συνδιοργάνωση, τον ΕΦΕΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εσπερίδα, καθώς επίσης και τους εξαιρετικούς ομιλητές, αλλά και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Μούσιο για τη συμβολή του. Απευθύνει δε θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της β’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων για το μουσικοκινητικό δρώμενο που παρουσίασαν με θέμα «Το αλάτι των παιδιών».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου