Σκουριασμένες σωληνώσεις εμφανείς, ρωγμές στην τοιχοποιία, σοβάδες που κρέμονται στο ταβάνι του θόλου της κεντρικής εισόδου, συνθέτου το προβληματικό σκηνικό στο κτιριακό πρόβλημα του δικαστικού μεγάρου στο Βόλο.
Με τους σοβάδες να είναι έτοιμοι να επιπέσουν επί των κεφαλών των χρηστών του δικαστικού μεγάρου Βόλου στον κεντρικό θόλο της εισόδου, έγινε γνωστό ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκρινε το ποσό των 23.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν επισκευές άμεσης ανάγκης στο κτίριο.
Με το «τεράστιο» αυτό χρηματικό ποσό, που εγκρίθηκε από τον γ.γ. του υπουργείου και προέδρου του Ταμείου Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) κ. Σάρλη, θα επισκευαστούν σημεία του δικαστικού μεγάρου, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
Επίσης αναμένεται έλευση του κ. Σάρλη στον Βόλο μετά το Πάσχα και πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να εξεταστούν λύσεις για το δικαστικό μέγαρο Βόλου, αν δηλαδή θα κατασκευαστεί καινούργιο κτίριο σε οικόπεδο του Δημοσίου ή θα επισκευαστεί το υπάρχον.
Τα προβλήματα του δικαστικού μεγάρου Βόλου είναι πολλά, το κτίριο θεωρείται άθλιο και απαρχαιωμένο για τις σύγχρονες ανάγκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες σοβάδες πέφτουν από το ταβάνι του χολ της κεντρικής εισόδου του κτιρίου, με την εικόνα να είναι αποκαρδιωτική. Σωληνώσεις έχουν σκουριάσει και είναι εμφανείς στην τοιχοποιία του κτιρίου, τοιχία είναι κατεστραμμένα, κουφώματα από πόρτες είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ενώ οι τουαλέτες παραπέμπουν σε τριτοκοσμικά κράτη…
Η ανησυχία των υπαλλήλων, των δικαστικών, των δικηγόρων και των επισκεπτών του δικαστικού μεγάρου είναι έντονη για τυχόν πρόκληση ατυχημάτων από την κατάσταση της κτιριακής υποδομής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες έχει σημειωθεί ρηγμάτωση στηθαίου της οροφής του ισογείου του κτιρίου, σε σημείο, να είναι ορατό το εξωτερικό του μεγάρου…
Δικαστικοί υπάλληλοι κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την κτιριακή επάρκεια του δικαστικού μεγάρου, ενός κτιρίου που ξεπέρασε ήδη τα 100 χρόνια ζωή…
Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα σημεία του κτιρίου, όπως στην είσοδο της αίθουσας του ακροατηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.
Επειδή νέο μέγαρο δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστεί εντός των επομένων χρόνων, χρήσιμο είναι, για να μην έχουμε τραυματισμούς, να γίνει μια ριζική συντήρηση του κτιρίου. Το εγκριθέν ποσό των 23.000 ευρώ μόνο για ριζική ανακαίνιση δεν επαρκεί.
Κτίριο του 1910
Σημειώνεται ότι η ανέγερση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου ξεκίνησε γύρω στα 1910, με δαπάνες του ιδρύματος «Ανδρέας Συγγρός». Το 1923 είχαν κατασκευαστεί οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες, η επικάλυψη του κτιρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα και η περίφραξη του οικοπέδου. Η πρόοδος αποπεράτωσης των εργασιών έγινε με ρυθμούς, που δεν γνωρίζουμε, πιθανώς σε εξάρτηση με τους οικονομικούς πόρους που υπήρχαν. Τα δικαστήρια λειτούργησαν στο εν λόγω κτίριο, επί της Ιωλκού, από το 1929. Το νεοκλασικό κτίριο για την εποχή του ήταν αρκετό να καλύψει τις ανάγκες και να λειτουργήσει με το απαιτούμενο κύρος και την αποστολή που έχει. Αριθμός και μέγεθος αιθουσών συνεδριάσεων, γραφεία δικαστών, αίθουσες αρχείων, κοινόχρηστοι χώροι, βοηθητικοί χώροι. Τα ξυλόγλυπτα έπιπλα των γραφείων και των αιθουσών κατασκευάστηκαν από τον μεγαλύτερο και καλύτερο επιπλοποιό του Βόλου την εποχή του Μεσοπολέμου, τον Μαρνελόπουλο.
Με τους σεισμούς του 1955 το κτίριο είχε υποστεί ζημιές, οι οποίες επιδιορθώθηκαν. Μέχρι την αποκατάσταση του κτιρίου η δικαιοσύνη αποδιδόταν στον αύλειο χώρο, υπαίθρια ή σε αντίσκηνα… Το 1974 έγινε η κατασκευή προσθήκης στο πίσω μέρος του κτιρίου, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου