Αναμένεται η Υπουργική απόφαση που θα επικυρώνει το αίτημα να κηρυχθούν διατηρητέα
Στη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας και των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων της Σκιάθου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», υποβάλλοντας πρόταση χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων, τεσσάρων καλντεριμιών του νησιού.
Η πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται η σχετική απόφαση που θα επικυρώνει την προσπάθεια διατήρησης της Μωραΐτη, της Αγίας Τριάδος, της Μωραϊτίδη και της Φιλοκλέους, που αντιπροσωπεύουν μια σημαντική παρακαταθήκη του παρελθόντος. Η διαδικασία κατασκευής των καλντεριμιών ξεκίνησε στα 1900 και ολοκληρώθηκε στα 1930 σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκείνης της περιόδου.
Η αρχική πρόταση ήταν να κηρυχθεί ιστορικός τόπος, και ως εκ τούτου διατηρητέο, το μεγάλο καλντερίμι που εκτείνεται από την πάνω γειτονιά έως την οδό Παπαδιαμάντη, την οδό Μωραΐτη, η οποία απαρτίζεται από δύο κατηφορικά τμήματα, και την οδό Φιλοκλέους Γεωργιάδου, που αποτελούσε παλιά τον κεντρικό δρόμο της ανατολικής παραλίας της Σκιάθου, πριν δημιουργηθεί το λιμάνι του νησιού. Στόχος είναι τα ιστορικά λιθόστρωτα καλντερίμια της Σκιάθου, να διατηρήσουν εσαεί τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, σύμφωνα με το ζητούμενο της πρότασης που είχε υποβληθεί στο ΚΑΣ προς έγκριση.
Με αφορμή την αναζήτηση στοιχείων γα την ιστορική τεκμηρίωση των καλντεριμιών, τα μέλη του Συλλόγου διενέργησαν πολύμηνη έρευνα στα αρχεία του Δήμου, από όπου εντοπίστηκαν 34 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου από το 1906 έως και το 1930, όπου περιγράφονται οι αποφάσεις κατασκευής των λιθόστρωτων καλντεριμιών. Τα δεδομένα που προέκυψαν, εμπλουτίστηκαν με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ ο τότε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Δημήτρης Παλιούρας, νυν διευθυντής επί τιμή, προώθησε το αίτημα του Συλλόγου. Τις τεχνικές διαδικασίες ανέλαβαν οι μηχανικοί της Εφορείας που επισκέφθηκαν το νησί, προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία και με την καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου και της Ιστορικού - Αρχαιολόγου κ. Συραϊνώς Κορωνιού - Διονυσίου, συνέλεξε τα απαραίτητα στοιχεία.
Με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου, σημειωτέον, υλοποιήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθεί ιστορικός τόπος το νότιο τμήμα του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, με απόφαση του ΚΑΣ, ενώ η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.
Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες από τον ίδιο Σύλλογο, για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού της Σκιάθου, που συνέδεε την μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι και γι’ αυτό το λόγο έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία. Πρόκειται για τέσσερα σημεία της διαδρομής, στα τοπωνύμια, ρέμα Μαμούς, κρύο πηγάδι, τρεις σταυροί και Πρυί, που σώζονται ως σήμερα αλλά χρήζουν προστασίας, προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο χρόνο.
Πηγή: http://ift.tt/1uy6APW
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου