Σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την απονομή της δικαιοσύνης επέρχονται με σχέδιο νόμου που έδωσε προς δημόσια διαβούλευση το υπ. Δικαιοσύνης. Με στόχο την ταχύτερη απονομή, αναπροσαρμόζεται το κόστος της Θέμιδας, καθώς θεσπίζονται νέα και αυξομειώνονται υπάρχοντα παράβολα και τέλη που συνυπολογίζονται στα δικαστικά έξοδα όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών.
Αλλαγές τύπου… Καλλικράτη όμως επέρχονται και στα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας τα οποία «συγχωνεύονται» και μειώνονται συνολικά σε 41 σε όλη την επικράτεια. Άμεσα επηρεάζεται και ο νομός Λάρισας καθώς σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των υποθηκοφυλακείων «συστήνεται ένα της Λάρισας (με έδρα στην πόλη), στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, σήμερα εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Για όλα αυτά τα ζητήματα τοποθετήθηκε στην «Ε» αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσαρός ο οποίος κάνει λόγο για φραγμούς στο δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη όσον αφορά στα παράβολα ενώ στέκεται και «στη μεγάλη ταλαιπωρία, όπως λέει, που θα υποστεί ο κόσμος των απομακρυσμένων πόλεων – χωριών, σχετικά με την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων στο νομό Λάρισας».
Πιο αναλυτικά:
*Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, θεσπίζεται παράβολο από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, για κάθε αίτημα αναβολής, εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων, ενώ αυξάνονται τα παράβολα αναίρεσης επί αποφάσεων Πολυμελούς Πρωτοδικείου και Εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης σε αποφάσεις Εφετείου και Αρείου Πάγου.
Ακόμη, αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών, ενώ το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 ευρώ στα 50 και 70 ευρώ κατά περίπτωση.
Επίσης, καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές και μειώνεται κατά 50% το δικαστικό ένσημο (από 80 σε 40) στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές.
Τέλος, μειώνεται στο ύψος των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μονομελών Πρωτοδικείων και Πολυμελών Πρωτοδικείων, όπως επίσης μειώνεται από το 50% στο 20% το ποσό που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.
*Για τα Υποθηκοφυλακεία: Συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων, μεταφέρονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου και παράλληλα, οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται. Οι αποδοχές τους θα είναι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο 4354/2015. Επίσης, εάν υπάρξει πλεονάζων προσωπικό, αυτό θα μεταφέρεται στα δικαστήρια της περιφέρειας τους.
Ακόμη, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.
Τέλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρειας του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.
ΦΡΑΓΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
Σχολιάζοντας προς την «Ε» τις προτεινόμενες αλλαγές ο πρόεδρος του ΔΣΛ, κ. Δημήτρης Κατσαρός τόνισε μεταξύ άλλων:
– Για τα παράβολα: «Πρόκειται για νέους φραγμούς και περιορισμούς στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε δικαστήριο και δίκαιη δίκη. Έρχονται σε συνέχεια αυτών που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και μετά. Γίνονται με πρόσχημα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης ενώ στην ουσία περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της επιβολής παραβόλου γι΄ αυτόν που ζητά αναβολή από το δικαστήριο. Είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά».
– Για τα υποθηκοφυλακεία: «Όλα τα υποθηκοφυλακεία του νομού θα έρθουν στη Λάρισα. Μιλάμε για αποδυνάμωση υποδομών και ταλαιπωρία των πολιτών όσο και των δικηγόρων από τις απομακρυσμένες περιοχές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό» κατέληξε.
Πηγή www.eleftheria.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου