Μέχρι 40% εμφανίζεται η παραγωγή σιτηρών στον κάμπο της Μαγνησίας σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών από τον Αλμυρό, που κάνουν λόγο για μια άσχημη χρονιά λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικράτησαν μετά το Πάσχα με τις έντονες εναλλαγές σε βροχή και ηλιοφάνεια.
Οι παραγωγοί φοβούνται ότι η μείωση της παραγωγής θα αποτυπωθεί και σε άλλα προϊόντα, όπως στη βιομηχανική τομάτα, αλλά και στο βαμβάκι, δύο καλλιέργειες που έχουν υψηλό κόστος και ήδη βρίσκονται στα όριά τους για το αν θα τις εγκαταλείψουν μέσα στα επόμενα χρόνια και να στραφούν στα δημητριακά που είναι και ξηρικές καλλιέργειες.
Αυτή την περίοδο οι αγρότες του Αλμυρού βρίσκονται στα στρέμματα κάνοντας συνεχείς εργασίες στις καλλιέργειές τους. Εξάλλου λόγω των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών ήδη οι δουλειές τους έχουν πάει πίσω και όπως λένε χαρακτηριστικά «κάνουμε μέσα στον Αύγουστο εργασίες που θα έπρεπε να κάνουμε τον Ιούλιο, αφού ο καιρός τα πήγε όλα πίσω».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Μπάτζιος επισήμανε πως «τα πράγματα δεν είναι καλά φέτος. Στα σιτηρά η εκτίμησή μας είναι πως η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη από πέρυσι μέχρι και 30-40%. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα. Και είναι άσχημη εξέλιξη γιατί στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με σιτηρά και ευρύτερα δημητριακά και οι αγρότες περίμεναν να έχουν μια καλή παραγωγή για την τόνωση του εισοδήματός τους. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ούτε οι τιμές θα είναι στα επίπεδα που θα θέλαμε, αν και για αυτό το θέμα περιμένουμε λίγο ακόμη, μήπως αλλάξει κάτι».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως αρνητική είναι η εικόνα της παραγωγής και για τη βιομηχανική τομάτα, για την οποία άρχισε ήδη η συγκομιδή, αλλά και για το βαμβάκι, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα και από το έντομο πράσινο σκουλήκι και γίνεται αυτή την περίοδο ξανά ψεκασμός.
«Πολλοί αγρότες αν δουν και φέτος μειωμένη παραγωγή στο βαμβάκι και λίγα έσοδα, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν του χρόνου τις καλλιέργειές τους και να στραφούν στα δημητριακά, καθώς οι ποτιστικές καλλιέργειες είναι πιο κοστοβόρες. Άλλωστε την ίδια περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά κόστη από το ρεύμα, τα αγροτικά εφόδια, ενώ ακόμη και η μείωση του ΦΠΑ δεν έχει κάποιο πολύ σημαντικό οικονομικό αντίκρισμα» ανέφερε ο κ. Μπάτζιος.
Μάλιστα κατέληξε λέγοντας πως η γενικότερη μείωση των καλλιεργειών επιφέρει πλήγμα και στην τοπική οικονομία, αφού γίνονται λιγότερες αγορές για λίπασμα, φάρμακα και άλλα εφόδια και υλικά που χρειάζεται ένας αγρότης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου