Μετά τα Τρίκαλα και τη Λάρισα πραγματοποιείται σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας η ημερίδα του Βόλου στο πλαίσιο των διαθεσσαλικών εκδηλώσεων με θέμα «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917».
Θα προεδρεύσει η κ. Άσπα Ντίνα, επίτιμη διευθύντρια 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει προσφώνηση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπου Χαρίτου, ο οποίος είχε την ιδέα και είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδηλώσεων, κεντρική ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μουρέλου με θέμα «δομικά χαρακτηριστικά του Εθνικού Διχασμού», προβολή τεκμηριωτικού βίντεο, έργο του κ. Χαρίτου, και τις ακόλουθες εισηγήσεις επικεντρωμένες σε σημαντικά τοπικά γεγονότα του έτους 1917. Γιώργος Κοντομήτρος, δρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Τα γεγονότα στον Βόλο το 1917». Δημήτρης Τσιλιβίδης, δρ Θεολογίας, «Εκκλησία και Πολιτεία στη Μαγνησία το 1917», Γιώργος Κοντομήτρος «Η εκπαίδευση στον Βόλο το 1917», Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, επίτ. δρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Προβλήματα επισιτισμού στον Βόλο το 1917», Αριστείδης Παπαδόπουλος, τ. δάσκαλος, «Ο λιμός στο Πήλιο το 1917», Σταύρος Κατσούρας, δρ Κοινωνιολογίας, «Σοσιαλιστικές και συνδικαλιστικές διεργασίες στον Βόλο το 1917 και η «Πανεργατική Ένωσις» Βόλου», Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής, «Επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού» και Παναγιώτης Δεληγιάνης, μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΤΕΑ Πανεπ. Θεσσαλίας, «Θεσμικές εξελίξεις για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος κατά το 1917».
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο εθνικός διχασμός είναι τα κεντρικά γεγονότα. Οι συνέπειες σοβαρές. Ο πληθυσμός μαστίζεται από τα προβλήματα του επισιτισμού, την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο και τελικά από την πείνα. Στον Βόλο μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες της εποχής, όπως οι λεμβούχοι, οι λιμενεργάτες, οι καπνεργάτες κ.ά. περιπίπτουν επί μακρόν σε κατάσταση απόλυτης ανεργίας και αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της πείνας. Οι αντιδράσεις του πληθυσμού στα φαινόμενα αυτά καταστέλλονται με βίαιο τρόπο. Στις συνθήκες του διχασμού πολλοί αντιμετωπίζουν στο πολιτικό πεδίο διώξεις. Τα σχολεία υπολειτουργούν, ώστε το σχολικό έτος 1916 – 1917 να ολοκληρωθεί με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Κεντρικό γεγονός για τη Θεσσαλία και για τον Βόλο είναι η γαλλική κατοχή που θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις σε διάφορα πεδία και κυρίως στο πολιτικό.
Οι εισηγήσεις θα καλύψουν τις ενδιαφέρουσες αυτές πηγές και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την τοπική ιστορία.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου