Η αγάπη του κόσμου στους ηλικιωμένους, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Βόλου, αποδεικνύεται το καλύτερο «αντίδοτο» στη μοναξιά που νιώθει η τρίτη ηλικία στις περιόδους των εορτών. O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. Παύλος Πάνος και η κοινωνική λειτουργός κ. Τίνα Βλαχονάτσιου, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο εργάζεται στην κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος, εγκωμίασαν τη στάση των Βολιωτών που «αγκάλιασαν» τους ηλικιωμένους και τους χάρισαν πολλά χαμόγελα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
«Το τελευταίο διάστημα διανύουμε μέρες χαράς και έχει στηθεί μία πραγματική γιορτή από τον κόσμο που αγκαλιάζει το Γηροκομείο. Η ανταπόκριση της κοινωνίας του Βόλου είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Πέρυσι κάναμε 96 εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά. Φέτος αγγίξαμε τις 125-130», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνος, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί: «Υπάρχει τόσο μεγάλη χαρά και αγάπη στο Ίδρυμα, που δεν λείπει τίποτα από τους ηλικιωμένους. Είμαστε μία οικογένεια, ο ένας για τον άλλο. Κι όταν βλέπεις έναν παππού να σου φιλάει τα χέρια από ευγνωμοσύνη, πάει να πει ότι είναι ευχαριστημένος».
Ο πρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου αναφέρθηκε επίσης σε χαρακτηριστικά περιστατικά, που του προξένησαν εντύπωση τις φετινές γιορτές: «Είδαμε παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει παππούδες και τους λένε: «Θα ξανάρθω για να δω τον παππού μου και τη γιαγιά μου». Ή άλλα παιδιά που έχασαν πρόσφατα τους παππούδες τους και συγκινούνται, καθώς περνούν χρόνο στο πλευρό των ηλικιωμένων που φιλοξενούμε. Είναι μοναδικές αυτές οι στιγμές. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι παππούδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Γι’ αυτό και από τις αρχές Μαρτίου, που θα φτιάξει και ο καιρός, θα γίνει ένα κάλεσμα από το Γηροκομείο, ώστε να αρχίσει να έρχεται κόσμος, όχι μόνο στις γιορτές. Έχουν ανάγκη από παρέα και κουβέντα».
Εξίσου επαινετική για τη στάση αρκετών Βολιωτών, είτε ιδιωτών, είτε μελών συλλόγων ή άλλων φορέων, στάθηκε και η κ. Τίνα Βλαχονάτσιου, κοινωνική λειτουργός στο Γηροκομείο, η οποία μίλησε για την εμπειρία της από τις πρώτες γιορτές των Χριστουγέννων που πέρασε στο ίδρυμα: «Το κλίμα ήταν γιορτινό. Είχαμε πολλές εκδηλώσεις, ιδίως πριν κλείσουν και τα σχολεία, ενώ πολλοί σύλλογοι επίσης επισκέφτηκαν το Γηροκομείο. Είχαμε πάρα πολλές δωρεές, ιδίως σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι ποσότητες που συγκεντρώθηκαν ήταν τόσο μεγάλες, που με βάση την καθημερινότητα και την οικονομική κατάσταση των περισσότερων, ξαφνιαστήκαμε άπαντες στο προσωπικό, αλλά και τη διοίκηση του Γηροκομείου. Αυτό που μου έκανε επίσης μεγάλη εντύπωση είναι ότι τα παιδιά που βρέθηκαν στο Γηροκομείο αφιέρωσαν ώρα κατά την επίσκεψή τους. Πέρα από τα κάλαντα, πίστευα θα είναι πιο γρήγορη διαδικασία. Όμως χάρηκα, γιατί και οι μαθητές και οι καθηγητές κάθισαν με τους ηλικιωμένους. Τραγούδησαν, χορέψαμε, μίλησαν πολύ μαζί τους. Κι αυτό άρεσε στους ηλικιωμένους. Πάντα οι επισκέψεις τους αναζωογονούν και όταν ειδικά έχει να κάνει με παιδιά, είναι διαφορετικά. Νιώθουν πιο χαρούμενοι, επιδρά θετικά στην ψυχολογία τους. Έτυχε μέρα που είχαμε επτά εκδηλώσεις. Κουράστηκαν, λογικό είναι, αλλά τέτοιες επισκέψεις βοηθάνε, αφού εισπράττουν θετικά συναισθήματα από τον κόσμο».
Η Βολιώτισσα επιστήμονας μίλησε επίσης για το περιεχόμενο των συζητήσεων των παιδιών με τους ηλικιωμένους: «Πραγματικά κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον οι συζητήσεις τους. Συνήθως τους συμβουλεύουν να μελετούν. Να είναι καλοί μαθητές και να μην παραμελούν τα μαθήματά τους. Έπειτα τα παιδιά τους ρωτάνε διάφορα: Εάν έχουν εγγόνια κι εάν έρχονται να τους δούνε. Τι έκαναν εκείνοι όταν ήταν στην ηλικία τους, αλλά και πώς γιόρταζαν παλιά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».
Με την αξία της ανθρώπινης επαφής ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονται στη… δύση της ζωής τους και τους νεότερους να παραμένει ανεκτίμητη, η κ. Βλαχονάτσιου επισήμανε: «Οι γιορτές θλίβουν την τρίτη ηλικία. Η αλήθεια αυτή είναι. Όμως, εάν οι ηλικιωμένοι ξέρουν ότι κοντά τους υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον και προσεγγίζονται από άτομα που θα ενδιαφερθούν για εκείνους, τότε βάζουμε ένα λιθαράκι για να αποκτούν καλύτερη ψυχολογία. Ειδικά αυτές τις μέρες. Στις γιορτές πολλοί στεναχωριούνται, γιατί συνειδητοποιούν πόσο μόνοι μπορούν να είναι. Όμως, η αγάπη του κόσμου είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου