Το σχέδιο “P@LS” άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2016 και αποτελεί στρατηγική σύμπραξη Erasmus+ μεταξύ έξι σχολικών οργανισμών από την Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία, την οποία συντονίζει το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ της πόλης μας.
Αποβλέπει στην ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού στην εκπαίδευση και σε μια περισσότερο δημιουργική τάξη με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και μη τυπικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων.
Με τη βοήθεια του ανοικτού οπτικού περιβάλλοντος προγραμματισμού App Inventor τα σχολεία της σύμπραξης έχουν δημιουργήσει μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών για έξυπνες συσκευές Android και έχουν παρουσιάσει τη διδασκαλία τους σε διδακτικά σενάρια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικό υλικό διδασκαλίας προγραμματισμού και άλλων γνωστικών αντικειμένων σε ένα οποιοδήποτε σύγχρονο Ευρωπαϊκό σχολείο.
Παράλληλα, μέσα από το σχέδιο P@LS, με την ολοκλήρωση των παραδοτέων προϊόντων μας και με τη δημιουργία του ιστοχώρου “P@LSNET”, πρόκειται να επιχειρήσουμε το βήμα της σχολικής δικτύωσης, καλώντας σχολικούς οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να γνωρίσουν τις δημιουργίες μας, να “δοκιμάσουν” τις εφαρμογές μας, να τις αξιολογήσουν καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που έχουμε αναπτύξει.
Κατά την παραμονή μας στην Τουρκία φιλοξενηθήκαμε από το σχολείο Yavuz Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ένα Επαγγελματικό Λύκειο στην πόλη Osmaniye με τομείς Πληροφορικής, Λογιστικής, Marketing and Διαχείρισης Γραφείου, το οποίο τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιεί προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων με το χαρακτηρισμό «Επαγγελματικό Ανοικτό Σχολείο». Έχει πλούσια δράση σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σύμπραξης LDV, Comenius και προγράμματα Vetpro.
Μαθητές του τουρκικού σχολείου και καθηγητές Πληροφορικής μας εκπαίδευσαν στη λειτουργία της εφαρμογής “LifLoS” (Lifelong Sports – Δια Βίου Άθληση) που σχεδίασαν οι ίδιοι για τις ανάγκες του προγράμματος και η οποία εκτός από τις βασικές αρχές προγραμματισμού έχει σαν στόχο να εξοικειώσει τον χρήστη με τους στόχους και κανόνες διαφόρων αθλημάτων, όπως το βόλεϊ, μπάσκετ κ.ά. καθώς επίσης να επιτρέψει μια γρήγορη αντίληψη των αθλημάτων με προσομοίωση των μυών του ανθρώπινου σώματος. Συμπληρώνεται με τη χρήση παιχνιδιών που εξοικειώνουν τον χρήστη με διάφορες έννοιες Φυσικής Αγωγής και κινήσεων του ανθρώπινου σώματος.
Η φιλοξενία των Τούρκων συνεργατών μας (εκπαιδευτικών και μαθητών) ήταν ιδιαίτερα ζεστή και ξεχωριστή. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και στις κοινές μας εξόδους γνωρίσαμε μεγάλο αριθμό συναδέλφων αλλά και μέλη των οικογενειών τους που μας περιποιήθηκαν με χαρά και ιδιαίτερη προετοιμασία.
Τους ευχαριστούμε γι’ αυτή την τόσο εκδηλωτική φιλία, φιλοξενία και συνεργασία. Μας υποδέχτηκαν ακόμα ο Δ/ντής και διοικητικά μέλη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ενώ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε σχολικό οργανισμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το τοπικό λαογραφικό μουσείο και βιοτεχνίες παραγωγής τοπικών προϊόντων.
Πολύ ξεχωριστό μέρος της παραμονής μας ήταν η επίσκεψη που διοργανώθηκε στην περιοχή της Καππαδοκίας, της περίφημης μεγάλης περιοχής με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το τόσο ιδιόμορφο τοπίο, με τους μαγικούς αμμώδεις σχηματισμούς μέσα από τους οποίους η ίδια η φύση έχει μεγαλουργήσει και ξαφνιάζει με τη μαγεία και τα παιχνιδίσματα της ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Επιπλέον, επισκεφτήκαμε τα ερείπια της Castaballa, της αρχαίας Ιεροπόλεως επί του Πύραμου ποταμού και την πόλη Gaziantep στην οποία θαυμάσαμε τα αριστουργηματικά εκθέματα του μεγαλύτερου μουσείου ψηφιδωτών στο κόσμο (Zeugma Mosaic Museum) από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης Ζεύγμα του βασιλείου των Σελευκιδών.
Στη μετακίνηση αυτή το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Θωμαΐδα Πέτα, Διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ, Κατερίνα Μπαντέκα, υπεύθυνη του σχεδίου P@LS, Λίλα Μανίκα, συνοδό καθηγήτρια και τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής Φωτεινή Χατζηφωτίου και Φίλιππο Παπαδημητρίου.
Ο επόμενος σταθμός του “P@LS” θα έχει χαρακτήρα διακρατικής συνάντησης και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από τις 29 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2018 για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του κοινού μας προγράμματος.
Από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου