24 ολοκληρα χρόνια μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995, το πολιτικό σύστημα της χώρας καλείται να αποφασίσει εάν τα νέα δεδομένα στη γειτονική χώρα – στα Βαλκάνια – στην εύφλεκτη Μεσόγειο – στην κλυδωνιζόμενη από τους εθνικιισμους και τον νεοφιλελευθερισμό Ενωμένη Ευρώπη, επιτρέπουν να κάνουμε το μεγάλο τόλμημα της επίλυσης των μακρόχρονων διαφορών με την ΠΓΔΜ και να επικυρώσουμε μια Διεθνή Συμφωνία « Εδραίωσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των 2 Χωρών», που έγινε κάτω από την εποπτεία του ΟΗΕ.
Οι εκτιμήσεις των Κομμάτων, είναι ριζικά διαφορετικές, συγκρουσιακές και αποδεικνύουν την υποκρισία όσων λένε ότι υπήρχε δυνατότητα να συμφωνήσουμε όλοι σε μια αντίληψη. Δυνατότητα καλύτερων χειρισμών υπήρχε. Δεν θα άλλαζε όμως τις επιλογές των Κομμάτων.
Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛΛ, το ΚΚΕ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, οι ΑΝΕΛΛ και ορισμένοι ανεξάρτητοι Βουλευτές, θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών επιζήμια έως ενδοτική, επαίσχυντης, προδοτική για τα εθνικά συμφέροντα. Η ομιλία Σαμαρά ήταν αποκαλυπτική για τον βαθιά διχαστικό διαχωρισμό που προκαλούν τα ιδεολογήματά του
Στη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος Ιβανόφ – ο υπόδικος πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι – η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, θεωρούν την ίδια Συμφωνία επιζήμια έως προδοτική για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Να σημειώσουμε ότι αυτό το γεγονός καθιστά γελοίες τις κραυγές περί προδοσίας και στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Άλλωστε η στάση του Νταβούτογλου – του Ερντογάν - της Τουρκίας, αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίζει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα κι όχι τα συμφέροντα εκείνων που τα απειλούν προκλητικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΔΗΜΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, θεωρούν ότι «εθνικό είναι ότι είναι αληθινό». Εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών « κλείνει μια χαίνουσα πληγή», είναι εθνικά ωφέλιμη – πατριωτική – φιλειρηνική – ρεαλιστική - σταθεροποιητική, που καθιστά τη δική μας μεγάλη Μακεδονία – Πόλο Διαμετακομιστικό, Ενεργειακό, Εμπορικό, Τουριστικό και τη Θες/νίκη ουσιαστική πολιτισμική και οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η Συμφωνία έγινε εφικτή με την ανάδειξη στη γειτονική χώρα μιας νέας πλειοψηφίας, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, σοσιαλδημοκρατικής, αντίθετης με τον εθνικολαϊκισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό, με φιλικά αισθήματα προς τη χώρα μας.
Μιας πλειοψηφίας που είχε το σθένος να άρει τις απίθανες ιστορικές και πολιτισμικές παραχαράξεις στη ΠΓΔΜ, να κατεβάσει αγάλματα - παραποιητικά σύμβολα – σημαίες – καπηλείες και να αποδεχθεί τη συνταγματική αλλαγή του διεθνώς αναγνωρισμένου από 140 Χώρες ονόματος της ΠΓΔΜ. Στη ρηματική διακοίνωση που έκαναν, διευκρινίζουν και τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητάς τους. Ο Ζοραν ΖΑΕΦ διευκρίνησε ότι θα αλλάξει το διαβατηριό του.
Αντικειμενικά, η Συμφωνία των Πρεσπών μετά την Έξοδο της Ελλάδας από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση, προκαλεί ιδεολογικοπολιτικούς κραδασμούς και αναδιατάσσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Δημιουργεί νέες συγκλίσεις κσι αποκλίσεις στη βάση πιο στέρεων ιδεολογικών προσεγγίσεων.
Η ΝΔ, για τα ψηφαλάκια, για να μην διχαστεί σε ευρωπαϊστές – ρεαλιστές και πατριδοκάπηλους – φαντασιόπληκτους, ακύρωσε την θεωρούμενη από το Βουκουρέστι εθνική γραμμή – σύνθετης ονομασίας έναντι όλων -, έκανε έναν τραγικό καιροσκοπικό συμβιβασμό με το ακροδεξιό εθνικολαϊκιστικό τμήμα της και προτάσσει στην αξιολόγηση της Συμφωνίας, τα ζητήματα της γλώσσας – της εθνότητας και της αναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ο Ζόραν Ζάεφ αρχικά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρόσφατα, ξεκαθάρισαν ότι Συμφωνία καλύτερη και για τις 2 Χώρες, από αυτή που προετοίμασαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, δεν μπορεί να υπάρξει.
Το ΚΙΝΑΛΛ κάνει αυθαίρετη ερμηνεία της Ενδιαμεσης Συμφωνιας. Αγνοεί την συνταγματική αλλαγή erga omnes της γειτονικής χώρας και προτιμά να διχαστεί – να διαγράψει τον πρόεδρο του εταίρου στο συνεργατικό σχήμα - για να ακολουθήσει τη τυφλή αντιπολιτευτική γραμμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αντί της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει μαζί με τους Βορίδη – Γεωργιάδη - Σαμαρά, κινδυνεύει να έχει την τύχη της μεταπολιτευτικής ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ.
Το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛΛ διασπάστηκαν. Ο Πάνος Καμμένος, μετά την σταθερή αντιμνημονιακή συμπεριφορά του, επιστρέφει στην ιδεολογική του κοίτη.
Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έχει διαρροές.
Το ΚΚΕ επιμένει ότι αυτή η Συμφωνία επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ, από τους ιμπεριαλιστές και το περίεργο είναι ότι αυτή την θεωρία την υποστηρίζουν και δυνάμεις που τάσσονται με φανατισμό υπέρ του ΝΑΤΟ.
Οι εξελίξεις αυτές και άλλες που γίνονται στους χώρους της Ακροδεξιάς, της σοβαρής Κεντροδεξιάς, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας που μετατοπίζεται από τον εναγκαλισμό της με τους Νεοφιλελεύθερους, δημιουργούν το νέο τοπίο των προεκλογικών και μετεκλογικών διεργασιών. Δημιουργούν τη νέα πολιτική Συμμαχιών. Η Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί πολιτικές ανακατατάξεις για την επόμενη μέρα, λειτουργεί ως καταλύτης μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών.
Εμείς έχουμε καταλήξει. Στη νέα εποχή για τη χώρα, προκρίνουμε ανοιχτά ένα ευρύτατο Μέτωπο Κομμάτων – Κινήσεων – Προοδευτικών Δυνάμεων, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, που επιθυμούν να συμβάλλουν στο Κοινό Πρόγραμμα Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην εφαρμογή του. Προκρίνουμε μια αξιόπιστη προγραμματική σύγκλιση για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις - για την παραγωγική Ανασυγκρότηση – για την αξιοποίηση του χαρισματικού ανθρώπινου δυναμικού – για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού - για την Ευρώπη της Ανθρωπιάς - για τη Προοδευτική Αναγέννηση αυτής της ιστορικής χώρας.
Και είμαστε βέβαιοι ότι η θέληση της πλειοψηφιας του λαού και το σύμπαν θα συνωμοτήσουν για να το πετύχουμε.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου