Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια (1919 – 2019) από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένώσεως στις Βρυξέλες, στις 28 Ιουλίου 1919, από 7 ιδρυτικά μέλη, ανάμεσα στα οποία ήταν και η Ελλάδα, με εκπρόσωπο τον αστρονόμο Δημήτριο Αιγινήτη. Ο Δημήτριος Αιγινήτης ήταν τον καιρό εκείνο μεγάλη ευρωπαϊκή προσωπικότητα και χρημάτισε Υπουργός Παιδείας, οπότε είχε και την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926.
Στα 100χρονα αυτά θα είναι αφιερωμένη η καθιερωμένη ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας, η οποία θα γίνει την Κυριακή, 3η Μαρτίου 2019, και ώρα 8 μ.μ. με ομιλητή τον κ. Χαρη Βάρβογλη, ομότιμο καθηγητή αστρονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο χρόνος στη φυσική και στην Αστρονομία». Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Τον χρόνο μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε τόσο από την καθημερινή, όσο και από την επιστημονική πλευρά. Ο κ. Βάρβογλης θα προσπαθήσει να παρουσιάσει και τις δύο πλευρές. Θα ξεκινήσει από τον χρόνο στους αρχαίους Έλληνες και τον χρόνο του Νεύτωνα. Στη συνέχεια θα παρουσιάσει διάφορα είδη ρολογιών, από το ρολόι-Γη και το εκκρεμές, μέχρι το ατομικό ρολόι. Θα ασχοληθεί με τον χρόνο του Mach και τον χρόνο της Σχετικότητας και τέλος θα ασχοληθεί με τρία ερωτήματα: (α) υπάρχει αρχή και τέλος του χρόνου, (β) γιατί ο χρόνος «ρέει» μόνο προς τα εμπρός και (γ) μπορεί να σταματήσει ο χρόνος;
Ο κ. Χάρης Βάρβογλης αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Α.Π.Θ. Εργάσθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ. Από το 1982 δίδαξε και εργάσθηκε ερευνητικά στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα.
Έχει συγγράψει –μόνος ή σε συνεργασία– 6 διδακτικά βιβλία Φυσικής, Αστρονομίας και Μαθηματικών (το ένα στα Αγγλικά). Έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί τρία διδακτικά βιβλία Φυσικής. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris XI και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen και της Κύπρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευτικά άρθρα, τα περισσότερα στις εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου