Το κύμα της μεγάλης φυγής των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό καλά κρατεί. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης στα στοιχεία που επικαλέστηκε, τόνισε ότι περίπου 18.000 γιατροί από τους 70.000 περίπου που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Η μεταναστευτική ροή χιλιάδων επιστημόνων Υγείας δεν έχει τελειωμό. Ιδιαίτερα οι νέοι γιατροί, αλλά ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν κάνει ακόμη την ειδικότητά τους, επιλέγουν νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού κι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. «Οι νέοι φεύγουν μαζικά εκτός Ελλάδας. Βρισκόμαστε στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 κι έχουμε εκδώσει ήδη μεγάλο αριθμό πιστοποιητικών από συναδέλφους που εγκαταλείπουν τον Βόλο, για να εργαστούν μακριά από τα ελληνικά σύνορα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.
«Με βάση τα στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μόνο στη Γερμανία βρίσκονται κοντά στους 6.000 γιατρούς, σχεδόν το 1/3 του αριθμού που απασχολείται αυτή την εποχή εκτός Ελλάδας», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, για να μιλήσει για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των συναδέλφων του που παίρνουν το δρόμο της… ξενιτιάς: «Η Σουηδία, η Γαλλία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολούν χιλιάδες Έλληνες γιατρούς, ενώ κοντά στους 3.000 υπολογίζονται εκείνοι που εργάζονται ή ειδικεύονται σε νοσοκομεία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, ακόμη και σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Όσο για τους λόγους που υποχρεώνουν τους Έλληνες γιατρούς να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα; Ο κ. Τσάμης τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε υπερπαραγωγή γιατρών από τις Ελληνικές Ιατρικές Σχολές, στους οποίους πρέπει να προσθέσουμε κι εκείνους που τελειώνουν Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δυστυχώς, το σημερινό σκηνικό δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για να αντιστραφεί το φαινόμενο. Τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν βλέπω τον λόγο που ένα νέο παιδί θα πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα καρκινοβατεί και το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε πραγματικές τομές για το σύστημα περίθαλψης στη χώρα. Προσωπικά δεν διακρίνω προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας για όσους ασχολούνται με το ιατρικό επάγγελμα».
Η ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στις πληρωμές των υποχρεώσεών του είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που επιδεινώνει τους οικονομικούς δείκτες των επαγγελματιών Υγείας: «Βρισκόμαστε στο Μάιο κι ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι ιατρικές επισκέψεις του Ιανουαρίου στους συναδέλφους, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον φορέα. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιουνίου προσανατολίζεται να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Στη Μαγνησία υπάρχουν δεκάδες συνάδελφοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πανελλαδικά ο νομός κατατάσσεται ψηλά με τους συμβεβλημένους γιατρούς που έχουμε. Οπότε κατανοούμε εύκολα την έκταση του προβλήματος. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι συνάδελφοι αποφεύγουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Προτιμούν να μην εμπλακούν καν με το Δημόσιο κι έτσι υπάρχουν νομοί που στερούνται βασικών ειδικοτήτων. Κι εκτός από τους γιατρούς, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, η καθυστέρηση στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί εξίσου μεγάλο πρόβλημα και στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα στον Βόλο υπάρχουν κοντά στις δέκα κλινικές, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από την τακτική του Κράτους να μην πληρώνει έγκαιρα τις υποχρεώσεις του».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου