Πρόκειται πλέον για… πρωτόκολλο!
«Αντιστέκονται», δίνουν «σκληρές μάχες», γεμίζουν τον κόσμο με παχιά λόγια, πάνε από καθυστέρηση σε καθυστέρηση και στο τέλος υποχωρούν και ξεψηφίζουν όσα έχουν ψηφίσει «ηρωικά».
Αμέσως μετά, έχουν έτοιμο το ψέμα: Ο κ. Κατρούγκαλος λέει πως υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο για να… εξουδετερώσουν τα άλλα δύο και ο κ. Σκουρλέτης ότι μεταφέρουν τις ΔΕΚΟ στο υπερταμείο για να… εξουδετερώσουν το ΤΑΙΠΕΔ!
Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε άλλη μια πράξη του δράματος που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ζει η Ελλάδα. Μια καταστροφική παράσταση γεμάτη ψέματα και παλινωδίες.
Πάνε και οι μειωμένες εισφορές των νέων επαγγελματιών και οι μειωμένες κρατήσεις υγείας για τους αγρότες και οι εκπτώσεις για εξαγορά ασφαλιστικών ετών και οι μειωμένες εισφορές για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, που ήδη έχουν δει να μειώνονται τα έσοδά τους.
Και πάνω απ’ όλα, πάνε στην ΕΔΗΣ (δηλαδή στο υπερταμείο) και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Μιλάμε για την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τις Κτιριακές Υποδομές, το Αττικό Μετρό, τη ΔΕΗ και την υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ.
Τον περασμένο Μάιο τις είχαν φέρει κι’ αυτές μαζί με τις άλλες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ Α.Ε, ΣΤΑΣΥ Α.Ε, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ Α.Ε) και τις… απέσυραν στο φτερό για να τις ξαναφέρουν τέσσερις μήνες μετά!
Στην πραγματικότητα, όλα ήταν γνωστά από την Συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Και όλα επιβεβαιώθηκαν ξανά και ξανά: Με το Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016, με το πολυνομοσχέδιο του Μαΐου 2016, με το ΦΕΚ της 25ης Μαΐου 2016, με την έκθεση της Κομισιόν Ιουνίου 2016 για την (λεγόμενη) Πρώτη Αξιολόγηση, με το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Δημόσιας περιουσίας της 26ης Απριλίου 2016, το οποίο περιλάμβανε όσα είχε εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία ενέκρινε και το ΚΥΣΟΙΠ.
Αλλά αυτοί έδιναν ακόμη μάχες οπισθοφυλακών.
Έχουμε και (ξανα)λέμε:
Δημιουργήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΠ, Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) με διάρκεια ζωής 99 έτη, υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, κάτω από την ομπρέλα του οποίου μπαίνουν τα πάντα: Το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην οποία θα περιέλθουν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – από το οποίο, σύμφωνα με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο κ. Τσίπρας θα έπαιρνε 12 δις για να τα μοιράσει στους αφελείς ψηφοφόρους του.
Τα γνώριζαν όλα πολύ καλά. Με πρώτον τον «μέγα υπερασπιστή της ΔΕΗ», κ. Σκουρλέτη.
Ότι δηλαδή η ΔΕΗ (με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016) θα περνούσε στην ΕΔΗΣ – δηλαδή στην Εταιρία που ανήκει στο Υπερταμείο.
Ότι το 17% της ΔΕΗ βρισκόταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι θα περνούσε ολόκληρη στην ΕΔΗΣ.
Αλλά συνέχιζε όλο το καλοκαίρι να λέει πως είναι αντίθετος με την πώληση του 17%.
Στις 23 Ιουλίου έλεγε στην «Αγορά» πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, «αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας» και στις 7 Αυγούστου, στη Real News, έλεγε πως «το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί - και αυτό γεννά ερωτήματα».
Δηλαδή, γνώριζε πως ολόκληρη η εταιρία θα περνούσε στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στο Υπερταμείο, το 17% βρισκόταν ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ, και ο κ. Σκουρλέτης μας έλεγε ιστορίες γι αγρίους και φαντάσματα!
Τώρα, θα μας πει πως έσωσε τον ΑΔΜΗΕ!
Αλλά και για τον ΑΔΜΗΕ το συμπληρωματικό μνημόνιο είναι σαφές: Η διαδικασία πώλησης του 20% πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Αν οι «θεσμοί» διαπιστώσουν ελλιπή πρόοδο, το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017.
Η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:
-Στο Επικαιροποιημένο Σχέδιο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Asset Development Plan, 26 Απριλίου 2016) του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν όλοι οι πίνακες με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις – και αυτές που αφορούν τον κ. Σκουρλέτη: Το 66% του ΔΕΣΦΑ (όπου κάτι προβλήματα δημιούργησε πάλι με την αζέρικη SOCAR) το 35% που διατηρεί το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ (κατά προτίμηση μέσα στο 2016), η ΔΕΠΑ (δηλαδή το 65% των μετοχών που έχει το Δημόσιο και το 35% που έχουν τα ΕΛΠΕ).
-Στην Έκθεση της Κομισιόν για το κλείσιμο της Πρώτης Αξιολόγησης (Ιούνιος 2016), υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, με περιορισμό του ολιγοπωλίου, πώληση των μετοχών που διαθέτει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και μεταφορά της ΔΕΗ στην ΕΔΗΣ, η οποία θα υπάγεται στο Υπερταμείο, το οποίο (όπως ρητώς αναφέρεται) θα βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας του κράτους (at arm’s length, για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει).
-Στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο της 16ης Ιουνίου 2016 (εκεί όπου τα υπέγραψαν όλα – υπερταμείο, κόφτη, όλα τα δάνεια στα κοράκια, κατάργηση του ΕΚΑΣ, φόρους κλπ) και στις σελίδες 30,31 και 32, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την Ενέργεια, όπου αναφέρονται τα του ΑΔΜΗΕ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ, αγορά αερίου. Στο κεφάλαιο περί Ιδιωτικοποιήσεων γίνεται σαφής αναφορά στην θεσμοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, ως επικαιροποίηση του Σχεδίου που ίσχυε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 (επί… επαράτου δηλαδή), με σκοπό να εξασφαλισθούν 2,5 δις το 2016, 2,2 το 2017 και 1,1 το 2018. Όχι μόνο γίνεται λεπτομερής αναφορά στα μελλούμενα, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν από πριν υπογράψει τι θα συμφωνήσουν στο ΚΥΣΟΙΠ και τι θα νομοθετήσουν. Εκεί προβλέπεται και η μεταφορά υπό την εποπτεία του Υπερταμείου (The Fund, επί το συριζανελικότερον και οργουελικότερον) του ΤΑΙΠΕΔ με όλα τα υπάρχοντά του – άρα και του 17% της ΔΕΗ).
-Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 1472 της 25ης Μαΐου 2016, υπό τον τίτλο «Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ» δημοσιεύεται η Απόφαση 33 του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (στο οποίο αν δεν κάνω λάθος μετέχει ο κ. Σκουρλέτης), σύμφωνα με την οποία: «Εγκρίνουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ με την από 26.4.2016 απόφασή του και την αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων, ήτοι: Δεκατέσσερα Περιφερειακά Αεροδρόμια, Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Αφάντου Ρόδος, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ηλεκτρονική Δημοκρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, Μαρίνες, Εγνατία Οδός, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ. (Εδώ να σημειώσουμε πως εξακολουθούν να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως έχουν υπογράψει πέρσι το καλοκαίρι για 9 αποκρατικοποιήσεις και όπως βλέπετε αυτές έφτασαν αισίως τις 19)!
Όλα αυτά είχαν υπογραφεί και ψηφιστεί!
Το καταπληκτικό δε είναι πως ακριβώς στις 25 Μαΐου, ημερομηνία έκδοσης σε ΦΕΚ της απόφασης έγκρισης του Σχεδίου Αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (με σαφή και αριθμημένη αναφορά σε ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, αρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη), από το Αθηναϊκό Πρακτορείο βγήκε τηλεγράφημα, όπου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «οι αποκρατικοποιήσεις των εταιριών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ. Δεν υπάρχει πρόθεση να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές»!
Επαναλαμβάνω μερικές (ελάχιστες) από τις πιο εμβληματικές δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη:
-16 Μαρτίου 2015,Σκάι: «Τα Χριστούγεννα του 2015 οι συνταξιούχοι θα λάβουν 13η σύνταξη, όπως το είχαμε προσδιορίσει και στις προγραμματικές».
-20 Μαρτίου 2015, Αντέννα: «Δεν υπάρχει έντιμος συμβιβασμός αν περιλαμβάνει έστω και ένα μνημονιακό μέτρο. Να είμαστε απόλυτα καθαροί. Κρατήστε την ημερομηνία και την ώρα που σας το λέω. Η κρίσιμη φράση είναι αυτή που είπε ο πρωθυπουργός. Ότι το τρένο ξαναμπήκε στις ράγες. Αυτή η δημιουργική ασάφεια ήταν η αναγκαία γέφυρα. Είχε σκοτεινά σημεία. Κάναμε ένα ποιοτικό άλμα. Δεν έρχονται στα υπουργεία (οι τροϊκανοί). Ο κατώτατος μισθός δεν μπαίνει για έγκριση από τους θεσμούς».
-1 Απριλίου 2015, Μέγκα (Τρέμη-Ευαγγελάτος): «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει το επόμενο τετράμηνο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να νομοθετήσει για τις συλλογικές συμβάσεις. Το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις είναι έτοιμο. Ήδη το έχω στα χέρια μου. Εάν δεν ήταν η αργία του Πάσχα θα το είχαμε ήδη καταθέσει».
-23 Μαΐου 2016, Real FM: «Το νέο υπερταμείο δεν είναι ένα Ταμείο που έχει σαν σκοπό την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Υπάρχουν και δικλίδες. Ο πολιτικός προϊστάμενος αυτού του ταμείου θα είναι ο εκάστοτε Υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος θα εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο. Ο ορίζοντας αυτού του Ταμείου δεν ταυτίζεται με τον ορίζοντα αποπληρωμής και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, που δεν είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως η Γαλλία με θετικά αποτελέσματα. Αυτό το μοντέλο έχουμε υιοθετήσει στην πρόταση για τη διαμόρφωση του Ταμείου. Συνεπώς, δεν πρόκειται για Ταμείο που έχει σαν σκοπό την ιδιωτικοποίηση. Βεβαίως, ένας από τους λεγόμενους τέσσερις πυλώνες αυτού του Ταμείου είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται μέσα από έναν κατάλογο που δεν είναι οριστικός αφού κάποια από τα στοιχεία που διαχειρίζεται μπορεί να αφαιρεθούν. Εάν εξασφαλιστούν τα 6,2 δισ. ευρώ από τις πλέον γνωστές εννέα συν δύο ιδιωτικοποιήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν άλλες. Οι υπόλοιποι πυλώνες έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και στόχευση».
(Αυτά τα έλεγε μόλις δύο ημέρες πριν από το ΦΕΚ της 25ης Μαΐου!)
-2 Ιουνίου 2016, ομιλία στη Γ.Σ. των μετόχων των ΕΛΠΕ: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχει ένας κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος ανανεώνεται αλλά το τι θα ιδιωτικοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δις ευρώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης»!
-4 Ιουνίου 2016, «Αγορά»: «Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)».
-25 Ιουλίου 2016, Βουλή. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωνε «εντελώς αντίθετος στην τροϊκανή λογική να εκχωρούνται αρμοδιότητες του κράτους σε ιδιώτες».
-4 Αυγούστου, Βουλή: «Πρώτον, δεν υπάρχει καμία υπογραφή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Αυτό, δε, το οποίο έχετε ανακαλύψει είναι το ΦΕΚ, το οποίο επικαιροποιεί το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ και στο οποίο περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είχαν βάλει. Προσπάθειά μας είναι μέσα από τη δημιουργία του νέου Υπερταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας να αποδυναμώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, δεν ακούγεται για πρώτη φορά, δεν ακούγεται μόνο από εμένα, έχει ακουστεί και από άλλους υπουργούς, αλλά, βεβαίως, εσείς όπως είπατε και πριν, έχετε γίνει η πορτ-παρόλ της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, την οποία κυριολεκτικά την έχετε στοχοποιήσει».
-21 Αυγούστου 2016, ΑΠΕ: «Εδώ έγινε μια προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας, πάλι από πολιτικές δυνάμεις και από μερίδα των ΜΜΕ. Αναφερόμενοι σε έναν κατάλογο περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση που είχε συνταχθεί από τις κυβερνήσεις του κ. Σαμαρά, θεωρήθηκε ότι πρόκειται και για πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ».
-30 Αυγούστου 2016, Real Fm, Στραβελάκης: «Και σας λέω λοιπόν ότι τρία πράγματα, τρία κακά πράγματα, ετοίμαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τη ΔΕΗ. Το πρώτο ήταν η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%. Το ακυρώσαμε και εφαρμόζουμε ένα άλλο σχέδιο το οποίο κατοχυρώνει στο Δημόσιο το 51% των δικτύων της χώρας. Το δεύτερο ήταν η μικρή ΔΕΗ, το ακυρώσαμε και αυτό με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και το τρίτο ήταν που είχε περάσει το 17% της μετοχικής της σύνθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζω ότι πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα, δεν έχει καμία λογική το να προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση…»
«Το ΦΕΚ είναι μια διαδικασία ρουτίνας, η οποία επικαιροποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είχαν περάσει από τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, κάποια ήδη έχουν αρχίσει και φεύγουν. Με τη συγκρότηση του νέου υπερταμείου, θεωρώ ότι το 17% μαζί με το υπόλοιπο θα πρέπει να πάει στον πυλώνα της αξιοποίησης στα πλαίσια του νέου υπερταμείου».
(Δηλαδή είχε τον Μάιο του 2016 εκδοθεί ΦΕΚ με το οποίο το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που είχε εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ στις 26 Απριλίου και ο κ. Σκουρλέτης έλεγε πότε πως ήταν ο… παλιός κατάλογος της προηγούμενης κυβέρνησης και πότε πως επρόκειτο για… διαδικασία ρουτίνας!) Και συνέχισε μέχρι την τελευταία ώρα να επιμένει πως επρόκειτο για σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, για «παλιό» πρόγραμμα, αν και είναι… ολοκαίνουργιο, αφού εγκρίθηκε και από τον ίδιο και την κυβέρνησή του, με το ΦΕΚ της 25ηςΜαΐου 2016, με πολύ… ρουτινιάρικο τρόπο. Είπε, λοιπόν, επί του θέματος στις 24 Σεπτεμβρίου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:
«Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, προέβλεπε την πώληση του 17% και όχι το δικό μας. Επί της ουσίας όμως, δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα το να προχωρήσει η συγκεκριμένη πώληση. Σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model. Μιλάμε πλέον για άλλες συνθήκες. Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου. Τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρά και πιστεύω πως θα γίνουν τελικώς αποδεκτά»).
-2 Σεπτεμβρίου 2016, άρθρο Σκουρλέτη στο euro2day.gr: «Η διατήρηση του ισχυρού ρόλου του Δημοσίου στις ενεργειακές επιχειρήσεις και στα ενεργειακά Δίκτυα, τουλάχιστον κατά 51%, άμεσα ή έμμεσα, αποτελεί εγγύηση τόσο για την κοινωνία, όσο και για την λειτουργία της αγοράς».
-4 Σεπτεμβρίου 2016, «Κόντρα Νιους»: «Το θέμα του 17% της ΔΕΗ δεν είναι στον κατάλογο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης και άρα δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο. Είναι βέβαια αλήθεια πως κληρονομήσαμε το θέμα αυτό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πρόθεση όμως της κυβέρνησής μας είναι να μεταφέρουμε το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ακυρώνοντας την πώλησή του. Δεν εξυπηρετεί τίποτα η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση παρά μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή».
(Δηλαδή, ήξερε πως τον Σεπτέμβριο θα ερχόταν το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης και έλεγε πως… δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο! Με τη διαφορά ότι σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αμέσως μόλις κατατέθηκε ο εφαρμοστικός νόμος, δηλώνει το ακριβώς αντίθετο:«Πράγματι, ένα μέρος των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης αφορά ενεργειακά ζητήματα, μόνο που σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ»! Οπότε δεν ίσχυε πλέον η προ εικοσαημέρου δήλωσή του ότι δεν αναμένεται κάποια συζήτηση μέσα στο Σεπτέμβριο. Σημειώστε δε πως και οι δύο δηλώσεις έγιναν… μέσα στον Σεπτέμβριο!)
-10 Σεπτεμβρίου 2016, «Η Άποψη το Σαββατοκύριακο»: «Για την ακρίβεια, η σχετική πρόβλεψη αφορά στη μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής, σε ποσοστό κάτω του 50%, έως το 2020. Δεν προβλέπονται ενδιάμεσοι σταθμοί και στόχοι. Αυτοί τέθηκαν στη συνέχεια από εμάς, με την εξειδίκευση που κάναμε στη νομοθετική μας παρέμβαση για τη θέσπιση της διαδικασίας των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Σας θυμίζω ότι επιλέξαμε αυτή την οδό για το άνοιγμα της αγοράς, αντί τις καταστροφικής εφαρμογής του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, που το ακυρώσαμε. Η ΔΕΗ έχει στην παραγωγή μερίδιο περίπου 60% και στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 90%. Τα επόμενα βήματα έχουν προσδιοριστεί και ελπίζουμε να πάνε όλα ομαλά».
(Δηλαδή, το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι δημοπρασίες για την υποχρεωτική πώληση ενέργειας από τη ΔΕΗ πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020 και ο κ. Σκουρλέτης έλεγε πως… ακύρωσε το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ»)
-12 Σεπτεμβρίου 2016, Παραπολιτικά 90,1: «Έχω διατυπώσει δημόσια μία εναλλακτική προσέγγιση για την αξιοποίηση των ενεργειακών εταιρειών του Δημοσίου είτε αυτές είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε η ΔΕΠΑ ή η ΔΕΗ, μία εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με το παλιό σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι πραγματικά ολέθριο, θα έλεγα, για παράδειγμα στο φυσικό αέριο, μιας και αυτές τις ημέρες το συζητήσαμε πάρα πολύ, η βασική Δημόσια Εταιρεία, η ΔΕΠΑ, η οποία εμπλέκεται σε σχεδιασμούς ευρύτερους, αναπτυξιακούς και γεωπολιτικούς, όπως η κατασκευή του Ελληνο – βουλγαρικού αγωγού και του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, που βλέπετε ότι είναι ένα εργαλείο παρέμβασης, γεωστρατηγικής παρέμβασης αλλά ταυτόχρονα και ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, να πάμε να πουλήσουμε το 65%»!
(Δηλαδή είχε υπόψη του το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο και ο ίδιος είχε βάλει την υπογραφή του τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο έλεγε πως ήταν… ολέθριο!)
Και να κλείσουμε αυτό το απάνθισμα με την κορυφαία (κλαψο)δήλωση Σκουρλέτη:
Στις 20 Μαΐου, από το βήμα της Βουλής, δήλωνε: «Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές, όμως δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα. Δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε την αλήθεια στον λαό».
πηγη elzoni
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου