Μόλις περίπου 10% υπολογίζεται ότι είναι οι προσβάσιμοι χώροι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου για τους κινητικά ανάπηρους και είτε αφορά χώρους εστίασης και διαμονής είτε δημόσιους. Από χθες άρχισε στην πόλη η συλλογή προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ.
Πανελλαδικά μέσα από την ομάδα Prosvasis και την Intermedi@kt έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα www.prosvasis, όπου εκεί περιλαμβάνονται οι προσβάσιμοι χώροι σε κάθε πόλη. Έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στοιχεία για δέκα πόλεις, μεταξύ αυτών και ο Βόλος.
Τη συλλογή των προσβάσιμων σημείων στην πόλη μας έχουν αρχίσει μαθητές και καθηγήτριες του ΕΕΕΕΚ Βόλου, ο σύλλογος κινητικά αναπήρων «Ιππόκαμπος», η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων μέσα από την καθοδήγηση της υπευθύνου της διαδικτυακής πλατφόρμας.
Οι δράσεις χαρτογράφησης και ενημέρωσης γίνονται στο πλαίσιο του έργου «Προσβάσιμοι δρόμοι – Άνθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία».
Η ομάδα του Free Mobility του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Βόλου συνάντησε χθες στις 11 το πρωί την ομάδα του «Προσβάσιμες πόλεις» και συμμετέχει ενεργά στην καταγραφή των προσβάσιμων σημείων του κέντρου της πόλης.
Η προσπάθεια είναι να καταγραφούν προσβάσιμα: Εστιατόρια/καφέ, ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ, χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (μουσεία), θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ, χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι), χώροι κινηματογράφων/θεάτρων, σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC, σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία, ειδικά σχολεία.
Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην εκστρατεία του Free Mobility που αφορά ομάδες μαθητών των ειδικών σχολείων της β/θμιας εκπαίδευσης. Σκοπός της ομάδας είναι να ακουστεί με κάθε τρόπο το σοβαρό πρόβλημα εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης και την αρχή της ισότητας των δικαιωμάτων των πεζών, να καταγράψει, να προτείνει, αλλά και να παρακολουθεί στενά τις ενέργειες που γίνονται στην πόλη…
Η καθηγήτρια από ειδικό βοηθητικό προσωπικό του ΕΕΕΕΚ Βόλου κ. Μαρία Μαυροφριδάκη ανέφερε πως ο Βόλος εμφανίζει πολλά προβλήματα στην προσβασιμότητα. Το πιο χαρακτηριστικό είναι οι πολυκατοικίες με ιατρεία που δεν έχουν πρόσβαση. Μέσα από τη διήμερη δράση μαζί με τους οκτώ μαθητές και τις καθηγήτριες κ.κ. Θωμαή Τσιακάλη (φιλόλογος) και Μαρία Σχοινά (διακοσμήτρια) θα κινηθούμε στοχευμένα και ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα.
Η δράση του σχολείου έχει την ενθάρρυνση της διευθύντριας κ. Φωτεινής Γρηγορίου.
Η συνιδρύτρια στη διαδικτυακή πλατφόρμα prosvasis κ. Έφη Δασκαλοπούλου ανέφερε πως «δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό εργαλείο με στοιχεία με προσβάσιμους χώρους σε δέκα πόλεις μαζί με τον Βόλο. Η όλη πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Κατά μέσο όρο στις ελληνικές πόλεις μόλις ένα 20% των χώρων σε εστίαση, ξενοδοχεία είναι προσβάσιμο. Για τους δημόσιους χώρους η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική και το ποσοστό προσβάσιμων σημείων είναι μικρότερο, περίπου 5%-10%».
Ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» κ. Πέτρος Μπέλλος ανέφερε πως «περίπου 10% είναι το ποσοστό των χώρων στην πόλη που είναι προσβάσιμοι και απαιτείται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν. Εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προάγει την προσβασιμότητα».
Ο εθελοντής από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων κ. Βασίλης Ηλιόπουλος ανέφερε πως «είμαστε παρόντες για να συμβάλλουμε στο έργο των προσβάσιμων δρόμων και θα βοηθήσουμε στο μοίρασμα φυλλαδίων και στην καταγραφή των χώρων».
*φωτογραφίες από Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου