Το μένος της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε την Αλόννησο, έχει βιώσει το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είτε στην αγροτική παραγωγή, είτε στα σπίτια, είτε στις επιχειρήσεις τους.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα, πιθανότατα πλέον του ενός μηνός, έως ότου γίνει η συνολική αποτίμηση της καταστροφής, και γι’ αυτό το λόγο, θα υποβληθεί αίτημα παράστασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που έχει προσδιοριστεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.Ο τοπικός πληθυσμός έχει υποστεί ζημιές, μικρές ή μεγάλες, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε καταστροφές σε δέντρα και καλλιέργειες, σε υπόστεγα, στέγαστρα, πέργκολες, περιφράξεις, γκαράζ, ακόμη και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Σε επίπεδο οικοσκευής δεν έχουν ακόμη υποβληθεί αιτήματα για ζημιές από τον τοπικό πληθυσμό, ενώ όπως καθιστά σαφές ο κ. Βαφίνης, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα απευθυνθεί σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές αποζημιώσεων, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε κτήρια από χιονόπτωση, παρά μόνο από χιονοστιβάδα.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προσπάθειες των συνεργείων να απομακρύνουν πεύκα που έχουν πέσει κατά μήκος του οδικού δικτύου, λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που άφησε δεκάδες πληγές στο νησί, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται, στο μεταξύ, τα συνεργεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, αποκαθιστώντας προβλήματα, όπου υπάρχουν.
Το σύνολο των προσπαθειών που καταβάλλονται, έχουν ως στόχο να ξαναβρεί το βηματισμό του το νησί και οι κάτοικοι τους ρυθμούς της καθημερινότητας όπως προτού ενσκήψει το σφοδρό κύμα χιονόπτωσης που κάλυψε τα πάντα, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα.
«Σε πρώτη φάση, δίνουμε βαρύτητα στην αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης, την αποκατάσταση των προβλημάτων στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ -όπου υπάρχουν, και την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσω τη συνδρομή είτε της Περιφέρειας είτε της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, προκειμένου να στείλουν μηχανικούς, και να καταστεί δυνατή η αποτίμηση των ζημιών του δήμου» όπως υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης.
Στο μεταξύ, απομακρύνονται πεύκα που λύγισαν κάτω από το βάρος του χιονιού σε όλους τους οικισμούς του νησιού, ενώ όπως σημειώνει παράλληλα ο δήμαρχος Αλοννήσου, «παντού, όπου υπάρχει πευκόφυτη περιοχή, έχουμε πτώσεις δέντρων».
Στη Σκόπελο
Ζημιές έχουν σημειωθεί, παράλληλα, σε ακίνητα και στις αγρο-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πολλών κατοίκων της γειτονικής Σκοπέλου. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, δεκάδες δέντρα έχουν υποστεί ζημιές, ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα. Ανάλογες ζημιές, μικρές ή μεγάλες, έχουν υποστεί επιχειρήσεις και σπίτια, αλλά μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν δηλώσεις για προβλήματα σε επίπεδο οικοσκευής.
«Λίγο ως πολύ, όλοι έχουν πάθει ζημιές και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διερευνήσουμε πως μπορούν να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι» επισημαίνει ο κ. Βασιλούδης.
Αποκατάσταση λιμανιών
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χθες ομόφωνα ο προϋπολογισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, ο οποίος υπερβαίνει το ποσό των 1.950.000 ευρώ. Στον νέο προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν, καθώς επίσης και τα μεγάλα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα του 2015 στα δύο λιμάνια του Αγνώντα και της Σκοπέλου.
Η έγκριση του προϋπολογισμού, δίνει επί της ουσίας το «πράσινο φως» για την αποκατάσταση των προβλημάτων, καθώς, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου «έχουμε όλες τις εγκρίσεις που χρειάζονται, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι από άποψη εγκρίσεων και χρηματοδοτήσεων, και περιμένουμε την έγκριση πλέον του προϋπολογισμού, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στις αναθέσεις των έργων αποκατάστασης των ζημιών στα δύο προαναφερθέντα λιμάνια».
πηγή:taxydromos.gr
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου