Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κ Πολάκη , σε δομές υγείας των Τρικάλων δε διέφερε από ανάλογες επικοινωνιακές φιέστες που οργάνωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Υπουργοί που δήθεν έρχονται να ακούσουν, να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για προβλήματα, κάνοντας πως δεν ξέρουν την κατάσταση, πως δεν είναι αυτοί που με τις πολιτικές και τους νόμους τους τις δημιουργούν.
Ο κ. αναπληρωτής υπουργός επισκέφτηκε δομές υγείας των Τρικάλων για να πει αυτά που η κυβέρνηση θέλει να προπαγανδίσει, ώστε να «σερβίρει» τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία και να δημιουργεί την (ψευδ)αίσθηση ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για το λαό στον τομέα της υγείας.
Άλλωστε, αν ήθελε πραγματικά ν’ ακούσει και όχι να σερβίρει την προπαγανδιστική του ρεκλάμα θα συναντούσε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του ΠΕΔΥ στην είσοδο του Νοσοκομείου και δε θα έστριβε κλέφτικα από την πίσω πόρτα.
Παρόλο που η επικοινωνιακή φιέστα έπαθε στραπάτσο , ο κ. Πολάκης συνέχισε με απύθμενο θράσος να κατακεραυνώνει τους «δανειστές» και τον παλιό δικομματισμό των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Λες και δεν είναι ο ίδιος που εφαρμόζει τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων , που ψήφισε το 3ο μνημόνιο ,που είναι έτοιμος να ψηφίσει και το 4ο , που συνεχίζει τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας, που εμπορευματοποιεί όλο και πιο πολύ το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Λες και δεν γνωρίζει για την οριακή λειτουργία κλινικών στο νοσοκομείο , για την ερήμωση από προσωπικό του ΠΕΔΥ, για τα κέντρα υγείας που κοντεύουν να πέσουν και τα ντουβάρια , για όλες τις δομές υγείας που λειτουργούν χάρη στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού. Λες και δε γνωρίζει για την εξάπλωση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην περιοχή μας.
Ο κ. Πολάκης προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο, μιλώντας για την «επόμενη μέρα» στο σύστημα υγείας Η αντικειμενική πραγματικότητα όμως είναι εδώ και είναι αμείλικτη όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Πολάκης να την κρύψει.
Οι προσλήψεις προσωπικού στις δομές υγείας δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, λειτουργούν σαν «μπάλωμα», είναι με ημερομηνία λήξης (συμβασιούχοι ή ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου) και λειτουργούν ως όχημα για την παραπέρα γενίκευση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. Σήμερα λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία 6000 γιατροί και 25000 από το υπόλοιπο προσωπικό.
Τις περιβόητες 3.500 προσλήψεις «σε βάθος χρόνου» η κυβέρνηση τις έχει εξαγγείλει 3 φορές από πρόπερσι εως τώρα. Γι’ αυτό , μάλλον, ο κ. Πολάκης τις βγάζει 11.000!
Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 καταγράφηκε μείωση 200 εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , δηλαδή κατά 38% και το έλλειμμα μεταφέρθηκε στους συνταξιούχους με την επιβολή εισφοράς 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ταυτόχρονα έμεινε καθηλωμένη στα επίπεδα του 2014 η χρηματοδότηση των νοσοκομείων.
Με αυτό τον τρόπο συνεχώς επιδεινώνεται η άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας.
Οι όποιες προσλήψεις φθηνού και προσωρινής απασχόλησης προσωπικού δεν κοστίζουν στο κράτος, αφού πληρώνονται από τα έσοδα των μονάδων υγείας, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών. Ακόμη και για τις όποιες ενισχύσεις των μονάδων υγείας με σύγχρονο εξοπλισμό αναζητείται χρηματοδότηση από τα έσοδα και αποθεματικά των νοσοκομείων ή από δωρεές ιδιωτών.
Για την κάλυψη των ανασφάλιστων, η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορτώνοντας το κόστος ξανά στα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων Κέντρων Υγείας, & ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στις τσέπες των ασθενών και των ασφαλισμένων, απαλλάσσοντας την εργοδοσία και το κράτος της. Κρύβει επιμελώς ότι ακόμη και οι ανασφάλιστοι που έχουν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ το μήνα πληρώνουν συμμετοχές όπως οι ασφαλισμένοι.
Ο «εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα των δαπανών», που λέει ο κ. Πολάκης και η κυβέρνησή του σημαίνει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως επιχειρήσεις ΑΕ , με φθηνό ευέλικτο προσωπικό και ασθενείς-πελάτες. Ζητάει μάλιστα και επιβράβευση από το λαό για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Η ανθρώπινη ζωή δε χωράει στο πλαίσιο κόστος-όφελος που θέλουν να πείσουν τους χρήστες υγείας και τους υγειονομικούς να τη μετρούν.
Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα της υγείας ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ, συνεχίζει το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπορευματοποιώντας όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας, μετατρέποντάς τες από κοινωνική κατάκτηση σε ατομική-ανταποδοτική ευθύνη. Κυβέρνηση, αστικό κράτος, εργοδοσία, ΕΕ αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπορεύσιμο είδος . Θέλουν έτσι τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», που στοχεύει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας , καθώς και στη δημιουργία νέων πεδίων με εξασφαλισμένη κερδοφορία για την «προσέλκυση» στον επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της υγείας.
Οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Και παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για μια υψηλής ποιότητας κι αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έμφαση στην πρόληψη. Όλα αυτά όμως εμποδίζονται από το συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης που δεν έχει κανένα άλλο κριτήριο εκτός από την κερδοφορία των επιχειρηματιών. Αυτός ο δρόμος έφερε την κρίση, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Αυτόν μπορούμε οργανωμένα αποφασισμένα, να τον αντιμετωπίσουμε.
Το ζήτημα της δημόσιας Υγείας πρέπει να τεθεί ακόμη πιο αποφασιστικά στο κέντρο της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Να διεκδικήσουν λύσεις στα καυτά και οξυμμένα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Να έχουν όλοι και χωρίς όρους και προϋποθέσεις πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες υγείας από τις κρατικές μονάδες οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό (και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές ασθενών), να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
ΤΡΙΚΑΛΑ 08/5/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου