Ημερίδα για την «Περιβαλλοντική Ρύπανση και τις Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία» πραγματοποιήθηκε χθες από το εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο δημαρχείο του Βόλου.
Τα κυρίαρχα προβλήματα ρύπανσης και μόλυνσης της ατμόσφαιρας στον Βόλο είναι οι βιομηχανίες, το κυκλοφορικό και η καύση ξύλων τον χειμώνα. Ειδικά στον Βόλο σύμφωνα με τους επιστήμονες η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε Κάιρο και μεγάλα «θύματα» της κατάστασης είναι τα μικρά παιδιά… Οι παραπάνω είναι οι υπεύθυνες αιτίες για καρδιοαγγειακά νοσήματα, στον Βόλο, σύμφωνα με τη βιολόγο κ. Ροζάννα Μπαμπαγιάννου.
Σε ό,τι αφορά στην καύση απορριμμάτων ο καθηγητής κ. Βελονάκης τόνισε πως η «εναλλακτική που έχουμε είναι η υγειονομική ταφή που υποβαθμίζει αισθητικά το περιβάλλον, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα αν δεν υπάρχει καλή στεγανοποίηση και εκλύει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την άλλη με την καύση απορριμμάτων δεν έχουμε απορρίμματα να θάψουμε, θα πρέπει όμως να γίνεται σε συνθήκες που να περιορίζουν στο ελάχιστο τους ρύπους, άρα χρειαζόμαστε φίλτρα και κυρίως οι διοξίνες που εκλύονται να είναι σε μηδενική ποσότητα. Το θέμα δεν είναι τι είναι καλό ή κακό έτσι απλά. Είναι θέμα συνεκτίμησης: Με ποιες προϋποθέσεις το φτιάχνουμε, πώς το ελέγχουμε και τι εναλλακτικές έχουμε. Για παράδειγμα οι βιομηχανίες αν δεν κάψουν RDF τι θα κάψουν», αναρωτήθηκε.
Η βιολόγος κ. Έλενα Παναγή ρωτήθηκε για τη χλωρίωση στα νερά του Πηλίου επισημαίνοντας ότι το χλώριο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσο, το οποίο δεσμεύει τις χημικές ουσίες και πέρα από την αντιοξειδωτική του δράση, καταστρέφει και τα παθογόνα στοιχεία που βρίσκονται στο νερό. Οπότε σε χαμηλές συγκεντρώσεις αποτελεί ένα πολύ καλό παράγοντα καταστροφής των παθογόνων μικροοργανισμών και σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την ποιότητά του αν χρησιμοποιείται σε σωστές ποσότητες.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου