Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, όπως η δυσκολία πρόσβασης, η έλλειψη δωρεών οργάνων για μεταμοσχεύσεις, η δυσκολία στη σύνδεση με την αγορά εργασίας, τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από σωματεία του αναπηρικού κινήματος της πόλης.
Το «παρών» έδωσαν διευθυντές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της γενικής και ειδικής αγωγής, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης αλλά και άλλοι.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε πως «το θέμα της αναπηρίας στην Ελλάδα έχει αντιμετωπιστεί επανειλημμένα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι η αναπηρία είναι μέρος της ζωής μας και οι άνθρωποι με κάποιο πρόβλημα αναπηρίας μπορούν να είναι μαζί μας σε όλα. Να μην τους ξεχάσουμε ποτέ».
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «η εκπαίδευση στην ειδική αγωγή θα πρέπει να επεκταθεί και να γίνει διά βίου εκπαίδευση για όποιο παιδί με ειδικές ανάγκες επιθυμεί να συνεχίσει την εκπαίδευση. Γιατί το σχολείο προετοιμάζει κατάλληλα τα παιδιά αυτά για την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως «στον Νομό φοιτούν διάφορες σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής που λειτουργούν με πλήρες εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ από βοηθητικό προσωπικό θα χρειαζόμασταν ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων παιδιών με αναπηρία Μαγνησίας κ. Ράνια Καρανικόλα επισήμανε πως «δεν υπάρχει ένα πλαίσιο μετά το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά. Η διεθνής τάση είναι τα άτομα με αναπηρία να παραμένουν στο οικογενειακό πλαίσιο αλλά με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, των Δήμων, κάτι που δεν έχουν εδώ. Επιζητούμε ως γονείς τη δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης με την επίβλεψη ειδικών. Επίσης να υπάρξει ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, όπου από το πρωί μέχρι το απόγευμα θα απασχολούνται. Ακόμη χρειάζεται η δημιουργία ενός κέντρου βραχείας φιλοξενίας».
Την ανάγκη δωρεάς οργάνων και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για αυτό το ζήτημα επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος. «Είμαστε από τις τελευταίες χώρες στη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις και ο κόσμος θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί» τόνισε.
Η πρόεδρος του συλλόγου πασχόντων ατόμων με μεσογειακή αναιμία κ. Δέσποινα Λουκάκη υπογράμμισε πως «εμείς θέσαμε στους διευθυντές την ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τη μεσογειακή αναιμία και τις ιδιαιτερότητες της κάθε αναπηρίας, ώστε να συμπεριληφθούν στα προγράμματα αγωγής υγείας που έχουν τα σχολεία. Η μόνιμη και συνεχή μας αγωνία είναι η εθελοντική αιμοδοσία και να στραφούν οι άνθρωποι συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος του σωματείου ατόμων με κινητική αναπηρία κ. Πέτρος Μπέλλος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η διευκόλυνση στην προσβασιμότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία και η οποία θα πρέπει να βελτιωθεί. Μάλιστα στα σχολεία υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης σε αυτό το ζήτημα.
Παράλληλα ευχαρίστησε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που άνοιξαν τα σχολεία και δέχονται τον Ιππόκαμπο για τις δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αργυρόπουλος, αρμόδιος για τα θέματα της τύφλωσης, που δήλωσε πως «θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στην πόλη για την καλύτερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία όρασης, κυρίως ως προς τη νοοτροπία, αφού κάποιοι παρκάρουν τα οχήματά τους πάνω στο πεζοδρόμιο».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου