Οκτώ στους δέκα μαθητές έχουν πιει αλκοόλ πριν το Λύκειο με ένα ποσοστό 22% να έχει την πρώτη του εμπειρία από την ΣΤ’ Δημοτικού ή και νωρίτερα. Επίσης ένα ποσοστό 28% έχει πιει περισσότερες από 40 φορές κάποιο αλκοολούχο ποτό, ενώ ένα 15% ήπιε τον τελευταίο μήνα από έξι έως εννιά φορές αλκοόλ, όπως τσίπουρο, κρασί, μπίρα, αλλά και πιο ισχυρά οινοπνευματώδη, όπως ουίσκι, βότκα. Το 36% πίνει σε μια συνηθισμένη περίσταση τρία ποτά και το 75% των μαθητών θεωρεί εύκολη την πρόσβαση σε αλκοόλ.
Τα προαναφερθέντα είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 στα οκτώ Γενικά Λύκεια του Βόλου και σκοπός της ήταν η διερεύνηση των διαστάσεων του φαινομένου της κατανάλωσης αλκοόλ στους μαθητές Γενικών Λυκείων και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών κατανάλωσης αλκοόλ που επικρατούν σήμερα.
Η έρευνα διεξήχθη από μαθητές ενός τμήματος της Β’ Τάξης του 8ου ΓΕΛ Βόλου με την καθοδήγηση και επιμέλεια του καθηγητή χημείας κ. Δημήτρη Αραμπατζή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 980 μαθητές και των τριών Τάξεων Λυκείων (το 55% ήταν κορίτσια και το 45% αγόρια) στους οποίους μοιράστηκε ερωτηματολόγιο. Επιλέχτηκαν τυχαία δύο τμήματα από κάθε τάξη λυκείου. Η ανωνυμία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίστηκαν πλήρως, ενώ δεν έγινε διαχωρισμός ανά σχολείο.
Για την κωδικοποίηση και επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS 19.0.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 93% των μαθητών έχουν καταναλώσει αλκοολούχο ποτό τουλάχιστον μια φορά. Μόνο 68 μαθητές από τους 980 δήλωσαν ότι δεν έχουν πιει ποτέ αλκοόλ.
Πρώτη φορά
Το 22% των μαθητών είχαν την πρώτη τους εμπειρία με το αλκοόλ στην Έκτη Δημοτικού ή νωρίτερα, το 15% στην Α’ Γυμνασίου, το 17% στη Β’ Γυμνασίου, το 21 % στη Γ’ Γυμνασίου, το 14% στην Α’ Λυκείου, το 3,5% στη Β’ Λυκείου και μόνο το 0,5% στη Γ’ Λυκείου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 80% από τους μαθητές που έχουν πιει αλκοόλ στη ζωή τους το έκαναν πριν το Λύκειο. Τα αγόρια ήρθαν σε επαφή με το αλκοόλ νωρίτερα από ότι τα κορίτσια.
Ακόμη ένα ποσοστό 28% των μαθητών δήλωσε ότι έχει πιει περισσότερες από 40 φορές κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το 40% των μαθητών έχουν πιει τουλάχιστον 10 φορές, ενώ το 49% των μαθητών έχουν πιει 9 ή λιγότερες φορές.
Από τους μαθητές που ήπιαν τον τελευταίο μήνα το 41% ήπιαν 1-2 φορές, ενώ το 15% ήπιαν 6-9 φορές.
Οι μαθητές προτιμούν σε ποσοστό 30% το κρασί, 27% τη μπύρα, 26% τα ισχυρά οινοπνευματώδη (ουίσκι/βότκα/ρούμι), 9% τα σφηνάκια και 8% το τσίπουρο/ούζο.
Μέθη και ζάλη
Αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά μέθης, αφού το 43% έχουν μεθύσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, το 31% το τελευταίο έτος και το 14% τον τελευταίο μήνα.
Σχετικά με το αίσθημα ζάλης που προκαλείται κατά την κατανάλωση αλκοόλ, είναι αρκετά συχνό, αφού έχει βιωθεί κάποια στιγμή στη ζωή από το 63% του δείγματος, το τελευταίο έτος από το 50% και τον τελευταίο μήνα από το ένα τέταρτο (25%) του δείγματος.
Τρία ποτά σε μια έξοδο
Το 36% των μαθητών πίνει σε μια συνηθισμένη περίσταση τουλάχιστον τρία ποτά. Το 35% πίνει ένα ποτό σε κάθε έξοδο, ενώ το 29% δύο ποτά.
Το 21% των μαθητών δήλωσε ότι κάποιος στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον καταναλώνει συστηματικά αλκοόλ (κάποιες φορές την εβδομάδα ή και κάθε ημέρα).
Ο συχνότερος λόγος κατανάλωσης αλκοόλ είναι η διασκέδαση με φίλους (25%) και ακολουθούν η κατανάλωση αλκοόλ για δοκιμή/από περιέργεια (23%) και η κατανάλωση γιατί αρέσει η γεύση του (19%). Το 11% των μαθητών πίνει αλκοόλ για να νιώσει ευχάριστα.
Το βρίσκουν εύκολα
Το 75% των μαθητών θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε αλκοόλ.
Σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 8% των μαθητών δεν μπορεί να προμηθευτεί αλκοόλ ή δεν έχει πρόσβαση σε αλκοόλ (σπίτι) ή δεν μπορεί να καταναλώσει αλκοόλ (κατάστημα). Το ποσοστό των μαθητών που έχει πολύ εύκολη ή πάρα πολύ εύκολη πρόσβαση σε αλκοόλ είναι 47%, ενώ και το ποσοστό των μαθητών που έχουν αρκετά εύκολη πρόσβαση σε αλκοόλ είναι 28%. Δυσκολία πρόσβασης σε αλκοόλ δήλωσε μόνο το 17% των μαθητών.
«Τα ποσοστά της σχέσης των εφήβων του Βόλου με το αλκοόλ κυμαίνονται στον πανελλαδικό μέσο όρο» ανέφερε ο κ. Αραμπατζής και πρόσθεσε πως «οι έφηβοι στην Ελλάδα πίνουν, ενδεικτικά διοργανώνονται γενέθλια πάρτι ακόμη και σε μπιραρίες. Σύμφωνα με την έρευνα οι μισοί μαθητές πίνουν από ένα έως πέντε ποτά τον μήνα. Εμείς αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, γιατί ενδιέφερε τους μαθητές οι οποίοι έκαναν και γραπτή εργασία».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου