ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Διάτρητο το σύστημα των ασυνόδευτων ανήλικων – Μειώθηκε ο αριθμός τους στις δύο δομές του Βόλου

Διάτρητο το σύστημα των ασυνόδευτων ανήλικων – Μειώθηκε ο αριθμός τους στις δύο δομές του Βόλου

Διάτρητο είναι το σύστημα των ασυνόδευτων ανήλικων, που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, αφού στις δομές στις οποίες φιλοξενούνται, ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς, καθώς όποιος θέλει αναχωρεί από αυτές, όποτε θέλει….
Στον Βόλο λειτουργούν δύο δομές στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων, μία στη Μακρινίτσα, υπό την αιγίδα της «Άρσις» και μία στην πρώην παιδόπολη Αγριάς, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.

Και οι 60 θέσεις στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων στις δύο αυτές δομές είναι καλυμμένες μόνιμα, ενώ από πέρυσι ο αριθμός τους έχει μειωθεί υποχρεωτικά στις 30, σε κάθε δομή, σε όλη τη χώρα.
Από τους φιλοξενούμενους ανήλικους πολύ μικρό είναι τελικά το ποσοστό, όσων λαμβάνουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Μόλις 2% και μάλιστα από τη δομή της Αγριάς πήραν άσυλο δύο Πακιστανοί.

Ωστόσο και η διαδικασία λήψης του ασύλου είναι γραφειοκρατική και δύσκολη. Ο προσδιορισμός της συνέντευξης του υποψηφίου γίνεται πλέον εντός 9 μηνών στη Θεσσαλονίκη (Περιφερειακή Υπηρεσία Ασύλου), για την περιοχή της Θεσσαλίας και μάλιστα απεργούν αυτό το διάστημα οι διερμηνείς…
Αν και σύμφωνα με νομικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις εν λόγω δομές, η παραβατικότητα που παρουσιάζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, είναι περιορισμένη, σχεδόν μηδενική, το 50% των παιδιών αυτών αναχωρεί από τις δομές, την πρώτη εβδομάδα μετά την υποδοχή τους…
Οι ανήλικοι αυτοί φέρονται να αναχωρούν από την Ελλάδα προς τις χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης, κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία, όπου το κοινωνικό κράτος προσφέρει μεγάλες παροχές στους άνεργους και τους μετανάστες.
Βέβαια υπάρχουν και τα παιδιά που αναζητούν και βρίσκουν τελικά του γονείς τους ή τα αδέρφια τους, που βρίσκονται στις εν λόγω χώρες, στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών (Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙΙ»).

Οι δομές είναι ανοιχτού τύπου, δεν φυλάσσονται δηλαδή και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι τοποθετούνται σε αυτές με την ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε όλη τη χώρα κυκλοφορούν σήμερα ασυνόδευτοι εκτός των δομών φιλοξενίας περισσότεροι από 1.500 ανήλικοι, σε σύνολο 3.000 και πλέον που βρίσκονται στη χώρα…
Από τις δύο δομές της Μαγνησίας περίπου 20 ανήλικοι επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους το 2017, ενώ δύο-τρεις αναμένουν επανένωση σύντομα.
Ο πληθυσμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξάνεται ραγδαία τους καλοκαιρινούς μήνες και σύμφωνα με την δικηγόρο κ. Έφη Καραγιάννη, που προσφέρει τις υπηρεσίες της στη δομή φιλοξενίας της πρώην παιδόπολης, το 80% των ανηλίκων είναι Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Κούρδοι. Πρόκειται για αγόρια 12 μέχρι 18 ετών με την πλειονότητά τους να ανήκει στις ηλικίες 16 μέχρι 18 ετών.
Οι ανήλικοι ταυτοποιούνται με καταγραφή, φωτογραφίες και δαχτυλικά αποτυπώματα, εκδίδεται άσπρη κάρτα για καθέναν, που ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση για το άσυλο.

Οι ροές είναι πτωτικές και από 151 καταγραφές στη δομή το 2015, μειώθηκαν αυτές σε 116 το 2016 και πέρυσι είχαμε 52, δήλωσε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κατσιακιώρης, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στη δομή της «Άρσις» στη Μακρινίτσα. Μέχρι σήμερα φέτος στη δομή της Μακρινίτσας έχουν καταγραφεί 22 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που έχουν ανάγκη ειδική μέριμνα και ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να μην εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά.
Αλλά και στη δομή της Αγριάς οι ροές είναι πτωτικές. Από 318 παιδιά που φιλοξενήθηκαν το 2015, το 2016 ο αριθμός τους μειώθηκε στα 291, το 2017 στα 112 και φέτος μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 40.

Πάνε σχολείο
Όσα από τα φιλοξενούμενα παιδιά επιλέγουν να παραμείνουν στις δύο δομές του Βόλου, εγγράφονται στο σχολείο υποχρεωτικά, στο Νυχτερινό, στην οδό Κύπρου, στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου, όπου λειτουργούν δύο τάξεις υποδοχής.
Μάλιστα πέρυσι αποφοίτησαν δύο με την ειδικότητα του σεφ από το δημοτικό ΙΕΚ Βόλου, ενώ λαμβάνουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Στις δομές τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, το φαγητό παρασκευάζεται από μάγειρα, ενώ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και κάθε μήνα τους χορηγείται βοήθημα 10 ευρώ.
Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι φιλοξενούμενοι είναι μωαμεθανοί στο θρήσκευμα, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Κατσιακιώρης, έχουν φιλοξενηθεί ένας βουδιστής, ένα χριστιανός και χριστιανοί κόπτες από την Ερυθραία της Ανατολικής Αφρικής.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ news Θεσσαλία

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video