Τη δημιουργία πράσινων και μπλε αναπλάσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, μέσω της αξιοποίησης των χειμάρρων και του πράσινου περιαστικού ανάγλυφου, όπως του Λόφου της Γορίτσας και των προπόδων του Πηλίου, προτείνει με εργασία της η απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις αστικές αναπλάσεις του Τμήματος Χωροταξίας κ. Τατιάνα Καισίδου.
Η αρχιτέκνων μηχανικός τόνισε πως η διπλωματική μου εργασία στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος για την αστική ανάπλαση έχει επίκεντρο τον Βόλο. Προτείνω πράσινες και μπλε αστικές υποδομές, ώστε να αυξήσουν το πράσινο και την αειφορία και να διατηρηθούν τα νυν φυσικά περιβάλλοντα. Όταν λέμε μπλε ανάπλαση, εννοούμε την αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, ενώ για την πράσινη ανάπλαση εννοούμε τη σύνδεση της πόλης με το περιαστικό πράσινο.
Η ίδια παρουσίασε τις ιδέες και προτάσεις της στο πανελλήνιο συνέδριο του τμήματος Χωροταξίας σε ειδική θεματική ενότητα. Ειδικότερα είπε πως «ο Βόλος είναι μια πόλη που συνδυάζει το μπλε και το πράσινο στοιχείο και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα πόλης για να αναπτυχθούν αυτές οι υποδομές που προτείνονται στη διπλωματική εργασία».
Η αρχιτέκτων διευκρίνισε πως «όταν λέμε πράσινες αναπλάσεις, δεν εννοούμε διασκορπισμένα πάρκα. Θα πρέπει να υπάρχει μια δικτύωση και ένας σχεδιασμός. Ειδικότερα για τον Βόλο προτείνω να πρασινίσουν λωρίδες μέσα στην πόλη και να ενώσουν τα υπάρχοντα πάρκα. Δηλαδή, για παράδειγμα να ενωθούν οι πλατείες Πανεπιστημίου και του Δημαρχείου. Στις πράσινες διαδρομές οι κόμβοι θα είναι τα πράσινα σημεία και οι σύνδεσμοι θα είναι οι πράσινες λωρίδες που θα συνδέουν τους κόμβους. Επίσης μπορεί να ενωθεί η πόλη με το περιαστικό πράσινο, όπως με τον λόφο της Γορίτσας και τους πρόποδες του Πηλίου. Ακόμη προτείνονται οικολογικά δίκτυα, δίκτυα αειφορικής μετακίνησης».
Αναφερόμενη στο μπλε δίκτυο είπε πως «υπάρχουν στην πόλη οι χείμαρροι Άναυρος και Κραυσίδωνας που είναι πρόσφοροι για βλάστηση λόγω της ύπαρξης του νερού. θα μπορούσε να δημιουργηθεί περιφερειακά του Βόλου ένα μπλε δίκτυο με στάσεις όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να βρίσκονται κοντά στο νερό, αλλά και να δημιουργηθούν φιλικά μέρη για τον περιπατητή, ακόμη και αυτόν που θέλει να πάει στη δουλειά του».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου