Μέτρια προς καλή είναι η ποιότητα της βιωσιμότητας στον Βόλο, χωρίς βέβαια να λείπουν τομείς, όπως η ατμόσφαιρα, οι μεταφορές, η απασχόληση, όπου πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η διπλωματική εργασία της απόφοιτης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία-Λυδία Μητρίτσα η οποία ανέλυσε δείκτες που αξιολογούν τη βιωσιμότητα σε μια πόλη.
Και ως παράδειγμα επέλεξε τον τόπο διαμονής της τον Βόλο, όπου συγκεντρώνοντας διάφορα στοιχεία έχοντας τη συνδρομή από αρμόδιες υπηρεσίες, κατέληξε σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα.
Η απόφοιτος του ΑΠΘ παρουσίασε τη μελέτη της στις εργασίες του πανελλήνιου συνεδρίου Χωροταξίας που είναι σε εξέλιξη και ειδικότερα στη θεματική ενότητα για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Ανάπτυξη συστήματος δεικτών για τη διερεύνηση της βιωσιμότητας του Δήμου Βόλου».
«Η διπλωματική εργασία στόχευε στην αναζήτηση του επιπέδου βιωσιμότητας στον Δήμο Βόλου. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο της καθημερινότητας και των πόλεων που ζούμε. Οι πόλεις θα πρέπει να υιοθετήσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία μπορεί να μετρηθεί μέσα από τους δείκτες» τόνισε η Μαρία-Λυδία Μητρίτσα.
Η ίδια διαμόρφωσε ένα σύνολο δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης που χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο και χωρίζονται σε τρεις άξονες, στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Για τη συγκέντρωση των στοιχείων απευθύνθηκε σε υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας, όπου έγινε ποιοτική αξιολόγηση, ενώ υπήρξε και ερωτηματολόγιο.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα στον Δήμο είπε πως «τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ο Δήμος Βόλου παρουσιάζει μια καλή εικόνα, αλλά, όπως πάντα υπάρχουν και περιθώρια βελτίωσης. Οι τομείς όπου πρέπει να υπάρξει μέριμνα είναι η ατμόσφαιρα, αφού τους χειμερινούς μήνες από την καύση διαφόρων υλικών για τις ανάγκες της θέρμανσης, η κατάσταση είναι επιβαρυμένη. Επίσης στον τομέα των μεταφορών θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο το δίκτυο των ποδηλατόδρομων και να γίνει μια μελέτη υπέρ της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και τόνωσης του περπατήματος. Τέλος στην απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθούν οι νέες τεχνολογίες και η δια βίου μάθηση, αλλά και να εφαρμοστεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία».
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου